Förebygg självmord bland unga

Forskning visar att självmord bland unga ökar. Det är dags att göra något nu, skriver Ali Sarkohi, psykolog. Han föreslår att en landstingsövergripande suicidpreventiv enhet inrättas.

Forskning visar att frekensen av självmord bland unga ökar. Det är dags att göra något nu, skriver Ali Sarkohi, psykolog.

Forskning visar att frekensen av självmord bland unga ökar. Det är dags att göra något nu, skriver Ali Sarkohi, psykolog.

Foto: Matilda Sandberg

Linköping2012-12-14 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är dags att ytterligare stärka vården av suicidnära patienter och deras närstående genom att skapa en landstingsövergripande suicidpreventiv enhet i syfte att systematisera och kvalitetssäkra vårdkvalitén för de suicidala patienterna, samt att kunna bemöta den stora utmaningen som de suicidala personerna utsätter vårdpersonal och deras närstående för. Patienterna och deras närstående har all rätt att bli bemöt på professionellt sätt samt samtala om sina problem med kompetenta och lättillgänglig personal.

Suicid är ett samhällsproblem. Den medför ett livslångt och stort lidande för närstående och stora samhällsekonomiska förluster. Enligt Räddningsverket kostar varje fullbordad suicid totalt över 18 miljoner för samhället och varje suicidförsök över tre miljoner. Uppskattningsvis begår cirka en miljon människor suicid i världen. I Sverige ligger suicidtalet runt 1500 per år. I Östergötland tog 41 personer livet av sig under 2008. Den finns ingen säker statisk gällande suicidförsök och suicidtankar, men forskare uppskattar antal suicidförsök till cirka 15 gånger mer än fullbordad suicid. Nästan var tredje person sägs ha någon gång i livet haft suicidtankar och var tionde person hade haft suicidtankar under det senaste året.

I juni 2008 beslutade riksdagen om ett nationellt program för suicidprevention. I programmet prioriteras bland annat en ökad kunskap hos hälso- och sjukvårdspersonal om självmordsnära personer, och spridning av kunskap om evidensbaserade metoder för att minska antalet självmord. Ambitionen är att nå WHO:s mål om att minska antalet självmord med minst en tredjedel fram till år 2020.

Över 95 procent av alla som tar sitt eget liv har varit i kontakt med sjukvården eller socialtjänsten. Enligt företrädare för patientssäkerhetsenheten har landstinget i Östergötland till avsikt att minska mortaliteten i länet. För att uppnå detta ändamål har psykiatrin och primärvården utifrån Socialstyrelsens riktlinjer tagit fram ett antal landstingsövergripande vårdprogram, däribland ett vårdprogram för suicidprevention. I Sverige bildades sex stycken nationella nätverket 1997 varav ett i sydöstra landet (Östergötlands och Jönköpings län), men tyvärr är Östergötlands nätverk sedan våren 2011 nerlagd!? Meningen var att hålla sig ajour inom ämnet och dela med sig av erfarenheter och kunskaper, alltså information till fältet från fältet och forskningen. Dock rekommenderar Socialstyrelsen att det ska finnas ett suicidpreventiv team i respektive sjukvårdsområde. Sådana team finns i dag i delar av psykiatrin i länet.

Eftersom suicid överlappar med de flesta psykiatriska åkommor och en del kroppsliga åkommor samt att all vårdpersonal inom landstinget är ålagda att rädda liv, bland annat genom att förebygga suicid, är det befogad att skapa en landstingsövergripande suicidpreventiv enhet, där enheten ska bland annat ansvara för händelseanalys vid suicid, utbilda/fortbilda vårdpersonalen i kvalificerade suicidriskbedömningar, sprida information om suicid prevention i samhället, fungera som konsult gentemot vårdpersonalen, patienter och deras närstående, ständig uppdatera vårdprogrammet, följa upp och utvärdera landstingets insatser och i mån det är möjlig bedriva forskning och slutligen vidareutveckla det suicidpreventiva arbetet i landstinget. Självklart ska enheten samarbeta med regionnätverket och andra intressenter.

Läs mer om