Företagarna bekämpar utpressning

Företagarna är den organisation som företräder småföretagare som vill stå utanför storskaliga - ofta påtvingade - kollektivavtal, skriver LARS HOLM, regionchef Företagarna Östergötland, i en replik.

Linköping2009-08-14 02:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Min debattartikel om Jan Björklunds självmål (Corren 5/8) har upprört Ingemar E L Göransson och fackombudsmannen Mats Jägbro. Personangreppen - en välkänd metod när sakargumenten är svaga - avstår jag från att kommentera. Sakfrågorna kräver däremot en replik.

På Google ger ordet LO-pamp 507 träffar och fackpamp 3 340 träffar. Begreppen får anses etablerade. Att benämna Irene Wennemo, chef för arbetslivsenheten på LO:s huvudkontor, för LO-pamp lär därför knappast uppröra många.

Jägbro behöver nog inte undervisa mig om Las. De avsteg han anger kräver kollektivavtal, vilket 57 procent av småföretagen inte har (Sifo 2007)! Endast 5 procent av företagarna och 30 procent av svenska folket anser dagens turordningsregler rimliga (Skop 2006). Det finns således starkt stöd för Företagarnas krav på en modernisering av Las.

Facket försöker ofta förmå stat och kommuner att ställa kollektivavtal som villkor för att företag ska få delta i offentlig upphandling, vara leverantör inom vården med mera. Ännu ett sätt att försöka tvinga in de 57 procent av småföretagen som valt andra avtal i fållan.

Fyra olika länsrätter, senast länsrätten i Skåne, har tack och lov förklarat sådana villkor olagliga. Min farhåga, att LO ska kräva kollektivavtal som ett villkor för att få ta emot lärlingar, är därför väl grundad. Men Göransson har rätt i en sak; min formulering som ställde kollektivavtal mot kompetens, kan lätt förstås på det sätt han gjorde. Det var inte avsikten.

Låt mig klargöra: Företagarna har inget emot kollektivavtal som en frivillig överenskommelse mellan två parter. Däremot anser både vi, med stöd av 95 procent av småföretagarna (Sifo 2007), och EG-domstolen, att fackets i Sverige oinskränkta rätt att genom blockad pressa fram kollektivavtal är helt oacceptabel i en rättsstat.

Salladsbaren i Göteborg och byggaren Henrik Gustafsson i Linköping tvingades lägga ner respektive gå i konkurs efter helt oproportionerliga respektive olagliga (enligt EG) blockader. Drygt vart femte småföretag som har kollektivavtal, anser att de tvingats genom fackets påtryckningar.

Göransson är som soloföretagare själv skyddad mot blockader. Facken har kollektivavtal som affärsidé. Oavsett vad dessa tycker kommer vi i Företagarna att fortsätta bekämpa utpressning och tvång mot småföretagarna. Det är vårt ansvar!

Lars Holm

Läs mer om