För sjätte gången har arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv låtit företag bedöma företagsklimatet runt om i landet. I Östergötland har cirka 1 500 företagare deltagit.
Attityderna till företagande blir allt bättre i Sverige.
Men Östergötland är inget Sverige i miniatyr. Åtta av länets 13 kommuner tappar placeringar, vilket inger oro för utvecklingen. Genomsnittsplaceringen är plats 161 av 290 kommuner, vilket är föga imponerande.
Bäst i länet är Linköping på plats 69, medan Motala tyvärr ligger fast förankrat i botten på 280:e plats.
Vi vet att de flesta av länets kommuner arbetar aktivt med att förbättra företagsklimatet. Men förändringar kan ta tid.
Glädjande nog förbättras klimatet avsevärt i Vadstena, Finspång och Ydre, enligt företagen själva. Det som oroar är att det arbetas minst lika bra eller bättre i övriga Sverige.
Varför behövs då ett bättre företagsklimat?
Ett bra företagsklimat är grunden för en fortsatt positiv utveckling i kommunerna och för dem som bor där. Viljan att utveckla företagen, anställa och kunna konkurrera på den globala marknaden kräver ett företagsklimat i toppklass. Här spelar attityden gentemot företagen en viktig roll.
Östergötland har stora utvecklingsmöjligheter.
När de östgötska företagen betygsätter attityderna får skolan bäst betyg. Så har det varit i samtliga mätomgångar, men nytt för i år är att företagen upplever allmänhetens attityder lika bra som skolans.
Högst betyg i vårt län får skolan i Åtvidaberg och Finspång. När det gäller allmänheten så sticker Ydre och Linköping ut positivt.
Politiker och tjänstemän får också bättre betyg än tidigare. Särskilt bra är tjänstemännen i Ydre, Söderköping och Mjölby. Samtidigt måste man kritiskt konstatera att de beskrivningar som ges hamnar mellan godtagbart och bra.
Inga översvallande ord, men totalt är attitydtrenden positiv i Linköping, Finspång och Vadstena och Sverige.
Östgötaföretagens bedömning av kommunernas service, regler och byråkrati ligger generellt på en lägre betygsnivå.
Kommunal konkurrens och upphandling är områden som ännu inte gör några större framsteg utifrån företagens perspektiv. Företagens bedömning av företagsklimatet totalt sett förbättras inte heller i någon större omfattning.
Receptet på framgång varierar.
Vändpunkten beskrivs ofta av både kommuner och företag som en ökad närhet mellan kommun och näringsliv. När näringslivet får en tydlig roll i kommunen börjar det hända saker. Haparanda, Västervik och Kristinehamn är mest framgångsrika.
En annan ingrediens i framgångsreceptet är en hög ambitionsnivå vad gäller service till näringslivet. Länets bästa kommuner på företagsklimat, Linköping, Ydre och Söderköping är även bäst på dessa punkter.
Effektivitet, förtroende och förutsägbarhet är nyckelord. Felaktig hantering av ärenden eller upphandlingar samt frostiga relationer mellan kommun och näringsliv kan rasera mycket av klimatet.
Företagsfrågorna lämnar ingen kommun oberörd. I dag är det många som vill mäta företagsklimatet, vilket speglar ett ökat engagemang för frågor som kan kopplas till tillväxt och företagande.
Företagsklimat är en färskvara och det gäller att ständigt vårda det, vara uthållig och veta vilken väg man vill gå - både i ord och i handling.
Christer Mård
Regionchef Svenskt Näringsliv