Förintelsen får vi aldrig glömma

I Baltikum drygt 20 mil från Östergötlands gräns, utfördes kommunisternas terror och övergrepp och nazisternas förintelse av Europas judar. För att öka kunskapen och kompetensen kring denna mörka tid i vår historia i Estland och Lettland, finns ett regionalt nätverk som engagerar sig i Förintelsens minnesdag.

Raoul Wallenbergs plats vid länsmuseet har blivit den naturliga mötespunkten i Linköping för att årligen uppmärksamma Förintelsens illdåd. Foto: Peter Jigerström 2009

Raoul Wallenbergs plats vid länsmuseet har blivit den naturliga mötespunkten i Linköping för att årligen uppmärksamma Förintelsens illdåd. Foto: Peter Jigerström 2009

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-01-27 08:24
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idag är det Förintelsens minnesdag. Den dag då vi hedrar Förintelsens offer och påminner oss om filosofen Santayanas sentens "den som inte kan minnas sitt förflutna är dömd att upprepa det".

För att frågan om människors lika värde ska förbli aktuell måste den återspegla samtidens utmaningar. Sverige har under lång tid varit förskonat från krig, för att inte tala om krigsförbrytelser och folkmord. Därför kan det intellektuella språnget, från Förintelsen till dagens Sverige, te sig oändligt långt eller till och med onödigt. Vi menar dock att en av förutsättningarna för Förintelsens är lika alldaglig som aktuell - nämligen en negativ indelning av människor i vi och dom. Vi och dom-tänkandet var inte orsaken till Förintelsen, men utgjorde en nödvändig förutsättning. Den groteska sanningen är att folkmordet krävde att man definierade vilka människor som skulle dödas, men inte hur eller ens varför. Aktuella samhällsproblem som arbetslöshet, ohälsa, och kriminalitet, ökar risken för ett negativt vi och dom tänkande. Dels genom att våra individuella behov ställs mot andras behov och dels genom att det finns krafter som vill skapa motsättningar mellan människor.

Som tjänstemän tar vi oss an värdegrundsfrågor och vi och dom tänkandet utifrån våra respektive uppdrag från regeringen. Länsstyrelsen ska verka för att regeringens mål om allas lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter uppnås genom bland annat antidiskriminering, integration, jämställdhet. Forum för levande historia ska sprida kunskap om bland annat Förintelsen och kommunistiska regimers brott mot mänskligheten.

Sedan år 2001 driver Länsstyrelsen Östergötland med stöd från Forum för levande historia ett regionalt nätverk för människor som engagerar sig i Förintelsens minnesdag och frågor om människovärde och demokrati. Utöver manifestationer på minnesdagen 27 januari syftar nätverket till att öka kunskapen och kompetensen i länet, t ex genom föreläsningar, metodstöd och utbildningsresor. Många av medlemmarna kommer från skolvärlden och nätverket är närmast unikt i Sverige. Därför har Forum för levande historia i samråd med Länsstyrelsen Östergötland beslutat att erbjuda skolpolitiker, lärare och rektorer i nätverket att delta i en kurs - en pilotresa - till Estland och Lettland som anordnas för första gången under juni 2010. Utgångspunkten är de båda sovjetiska ockupationerna 1940-41 och 1944-1991 och nazitysklands ockupation 1941-1944. Bara drygt 20 mil från Sveriges och Östergötlands gräns utfördes kommunisternas terror och övergrepp och nazisternas förintelse av Europas judar.

Vi ser gärna att fler skolor engagerar sig i länsstyrelsens nätverk och hoppas att Östergötland fortsätter att vara ett föredöme i frågan om Förintelsens minnesdag.

Läs mer om