Torbjörn Gustavsson har under årens lopp återkommit till ämnet riskkapital, nu senast 2 januari 2007. Han utmålade då regionens politiker som kraftlösa och Regionförbundet Östsam som en "snygg organisatorisk överbyggnad". Knappast något har hänt, hävdade Torbjörn Gustavsson.
Det föranledde Östsams näringslivsansvarige Joakim Kärnborg att skriva till Gustavsson, för att ge några sakupplysningar. I brevet redogör han för hur mycket pengar som är investerade och utlånade som riskvilligt kapital i Östergötland.
I dagsläget handlar det om ungefär 70 miljoner kronor i offentligt riskvilligt ägarkapital, plus cirka 150 miljoner i offentlig lånefinansiering. Till detta kommer banklån och privat riskkapital.
Slutligen medgav Joakim Kärnborg att det ändå behöver göras mer.
Detta har dock inte Correns läsare kunnat ta del av, eftersom Gustavsson inte har återgett sakuppgifterna. Ändå väljer han att polemisera och förlöjliga något läsarna inte har läst. I sin krönika 5 januari skriver han att "Östsam, är den axel kring vilken universum snurrar" och "att Östsam står som inspiratör för de asiatiska tigerekonomierna".
Under de fyra år som "knappast någonting alls" har hänt har Rendera Såddkapital AB bildats, med Innovationsbron som ägare och Östsam som driftsfinansiär. ITEKSA har bildats av Industrifonden, Teknikbrostiftelsen och Saab. ALMI Företagspartner (49 procent ägda av Östsam), Rendera och länsstyrelsen har en gemensam finansieringsgrupp för att maximera nyttan med det riskvilliga kapitalet. Det är dessa exempel som andra regioner visat intresse för.
ALMI har under 2006 slagit utlåningsrekord, där framförallt utlåningen till nystartade företag har ökat markant. Under 2006 bildades en kreditgarantiförening i Östergötland, efter att en förstudie finansierats av Regionförbundet Östsam, länsstyrelsen och NUTEK.
Således har Regionförbundet Östsam, länstyrelsen, Innovationsbron och privata aktörer drivit frågan om riskvilligt kapital och kommer att göra det även i fortsättningen.
CLAES LUNDKVIST