Forskning ska föra Östergötland framåt

Folkpartiet vill att Sverige blir ett land där spjutspetsföretag skapar sysselsättning och tillväxt. I Östergötland finns en mycket stark bas för att gynna utveckla forskning. Det anser folkpartisterna Reza Zarenoe och Madelaine Pavlidis.

Den ska vara världsklass på den forskning som bedrivs vid universitetet i Linköping.Bild Nils P

Den ska vara världsklass på den forskning som bedrivs vid universitetet i Linköping.Bild Nils P

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-04-06 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kunskaps- och forskningsintensiva företag i Sverige är en nödvändig förutsättning för vårt välstånd. På Folkpartiets liberala riksmöte presenterade högskoleminister Tobias Krantz och partiledare Jan Björklund ett program för att göra Sverige till ett spjutspetsland för forskning. Några av förslagen är avdragsrätt för donationer till forskning, skatterabatter för forskningsintensiva företag, särskilda rabatter för vetenskapsmän som flyttar från andra länder för att verka i Sverige några år samt riskkapitalavdrag för privatpersoner.

Alliansregeringen genomför ett historiskt lyft för forskning och innovation. Ökningen av de statliga forskningsresurserna är mer än dubbelt så stor som någon annan satsning tidigare. Forskningsanslagen höjs med fem miljarder kronor per år. Anslagen garanterar ekonomisk trygghet för forskare att kunna fortsätta med sina projekt. Samverkan mellan akademi och näringsliv stärks också, så att forskningsresultaten lättare kommer till nytta i företag. Vid åtta lärosäten i landet inrättas innovationskontor som ska hjälpa till att kommersialisera idéer som finns hos forskare, lärare och studenter på universitet och högskolor.

Folkpartiet vill skapa spjutspetslandet Sverige, dit kunskap och forskning söker sig. Varje arbetstillfälle i ett spjutspetsföretag skapar sysselsättning och tillväxt. Det är viktigt inte minst för vårt län, där vi ser en framtida ombildning till en region som en naturlig del i utvecklingen. För en välutvecklad och innovativ region är forskningen mycket betydelsefull.

Ett viktigt forskningsområde är hälso- och sjukvård. Linköpings Universitet, Universitetssjukhuset i Linköping och Hälsouniversitetet är tillsammans en mycket stark bas för att utveckla denna forskning. Redan nu bedrivs viktiga forskningsprojekt inom exempelvis ögonsjukvård, brännskadevård och barndiabetes.

Genom stark klinisk forskning och goda kvalitetsregister har Sverige en konkurrensfördel vad gäller uppföljning av nya läkemedel samt tidig introduktion på marknaden av innovativa läkemedel. Detta är något som Östergötland bör dra fördel av. Folkpartiet har på lokal nivå länge drivit en strategisk politik för att gynna forskning och förstärka samarbetet mellan universitet och landsting. Forskning och utveckling är en förutsättning för att föra Östergötland framåt. Östergötland ska bedriva forskning i världsklass.

REZA ZARENOE (FP)

MADELAINE PAVLIDIS (FP)

Läs mer om