Försvarsmakten stormar mot väderkvarnar

Försvarsmaktens parodiska hantering av ett tolkningsproblem i radarn hos Jas-planet oroar Centerpartisten Bengt Walla. Felet anser han, kanske står att finna i filtreringen av radarsignalen från Jas-planets styrradar.

Vilket hot utgör vindkraftens vingar mot ett högteknologiskt radarsystem? Foto: Åke Karlsson

Vilket hot utgör vindkraftens vingar mot ett högteknologiskt radarsystem? Foto: Åke Karlsson

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-07-23 08:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Utmaningen för varje radarsystem är att filtrera bort störningar ur rådata för att kunna presentera relevant radarinformation. Det första man måste filtrera bort för Jas är stationära radarekon från kyrktorn, vattentorn, radiomaster, vindkraftverk och väderkvarnar.

Det går inte med lokal juridik att eliminera alla dessa oönskade radarekon, genom byggförbud och rivningsförelägganden mot kyrktorn och master. Vindkraftverkens vingar är byggda av glasfiber, inte som tornet i metall. Ändå beskylls vindkraftverken för att ge dopplereffekter i radarekot, samma typ av frekvensförskjutning som från en flygplanspropeller av metall eller en vibrerande och svängande kyrkklocka, också av metall. Ingenjörskåren skrattar åt Försvarsmaktens fåfänga maktdemonstration. Saab har inte ens fått någon formell felanmälan, men vågar inte ifrågasätta sin största kund och riskerar att förlora övriga kunder. Kvällspressen förstår inte dopplereffekten och försöker sälja lösnummer på allehanda skruvade konsekvenser av densamma och har gått totalt vilse. Corren antyder på en helsida A6 den 17 juli, att det kan vara lobbyister mot vindkraft som agerat. Den 20 juli publicerar Corren en rad nya invändningar från vindkraftens belackare, på trovärdighetens bekostnad.

Om Försvarsmakten inte ens förmår att försvara sig själv mot vanliga externa eller interna lobbyister, så måste jag ifrågasätta Försvarsmaktens integritet, omdöme och förmåga att försvara vårt land. Den synnerligen ologiska hanteringen av en radarstörning, har plösligt fått en helt logisk, men komprometterande förklaring.

Det var putslustigt i början, att göra narr av Jas kontra vindkraftverken, men nu är det inte alls lustigt, när Försvarsmakten framhärdar i sin villfarelse och kliver rakt in i den kommunala verkligheten och lägger veto mot alla nya vindkraftetableringar inom fyra mil, i alla riktningar, runt alla militära flygfält. Är det den yta som Försvarsmakten vill muta in för eventuella flyguppvisningar?

Det är vid övningar och flyguppvisningar i fredstid som man huvudsakligen använder sig av roteflygning, mest för att det ser stiligt ut, knappast i luftstrid? Manuell roteflygning störs inte av dopplerekon, men ger inte samma precision. Avstå från radarstyrd roteflygning så kallade radarkolonn, tills Ericsson löst "sitt" problem med falska dopplerekon från alla slag av propellermaskiner, kyrkklockor och liknande.

Även regeringen måste våga väga motstående intressen mot varandra och med väl avvägda maktmedel, säga till Försvarsmakten att problemet kanske står att finna i filtreringen av radarsignalen från Jas-planets styrradar och primärt fokusera på att lösa det egentliga problemet i radarsystemet, i stället för att dra löje över sig själva, Saab, Ericsson och Jas-planet.

Läs mer om