Fp vill göra företagande mera attraktivt

Linköping2006-02-06 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige hade en gång ett mycket gott företagarklimat. Det har gjort att det nu finns flera internationella företag som har sin utgångspunkt i Sverige. Men i dag är det krångligt och dyrt att starta och driva företag i Sverige.

Under de snart 12 år som socialdemokraterna styrt Sverige har företagarna blivit färre -- inte fler som regeringen gärna påstår. Företagarna har också blivit äldre. Sveriges företagare tillhör de äldsta i Europa. Inom fem år kommer var åttonde företagare -- över 50000 personer -- att pensionera sig.

Ska vi få fram nya företag som kan ersätta de arbetstillfällen som försvinner behövs en politik som mycket tydligare än i dag vågar gynna eget företagande och se att det kan vara en minst lika bra väg till försörjning som en anställning.

I dag ser allt för få svenskar företagandet som en tänkbar försörjningsform. Bara fyra procent av alla svenskar i arbetsför ålder är engagerade i ett nytt eller ett relativt nytt företag. I USA är motsvarande andel tolv procent och i Danmark drygt sex procent. Därför tror vi att det viktigt att ändra attityden till företagande bland våra ungdomar. Vi vill införa entreprenörskap på skolschemat och låta alla gymnasieungdomar att prova på att starta eget.

Att starta ett eget företag är att ta en risk. Risker vågar man bara ta om det finns något att vinna i andra änden. För att fler skall motiveras att starta eget måste det bli mer lönsamt att driva företag. De så kallade 3:12-reglerna som i dag är krångliga och i praktiken straffbeskattar många kämpande småföretagare reformerades visserligen i och med årsskiftet. Men det räcker inte. Folkpartiet vill därför sänka skatten för fåmansbolagen ytterligare och på sikt ta bort dessa särskilda skatteregler helt.

Dagens snåriga regelsystem avskräcker många personer från att starta eget. Kostnaden för det offentliga regelkrånglet uppgår -- enligt statliga Nutek:s beräkningar -- till mellan 60 och 70 miljarder kronor om året. Regeringens program för färre regler innehåller många kloka ord men är tunt på verklig handling.

Folkpartiet lovar att minska företagens samlade regelbörda med minst en fjärdedel på fyra år.

Egna företagare omfattas i dag formellt av de offentliga trygghetssystemen. Men ytterst få företagare har samma möjlighet att utnyttja dem som en anställd har. Detta är svårt att göra något åt. Den som ensam driver en liten affär och blir sjuk kan få sjukpenning för sin förlorade lön, men sjukpenningen betalar inte hyran och andra kostnader som företaget har.

Vi tycker därför att det är dags att erkänna att eget företagande är något annat än en anställning. Företagare kan inte få samma sociala trygghet som anställda, därför borde få slippa betala avgifter till de trygghetssystem som de inte kan dra nytta av. Vi vill att arbetslöshetsförsäkringen och delar av sjukförsäkringen ska bli frivillig för företagare.

Vi har för få småföretag, men de småföretag vi har går ganska bra just. Tyvärr anställer de inte. Det är för dyrt, riskfyllt och krångligt att anställa personal, vilket gör att många företagare aldrig vågar ta detta steg. Folkpartiet vill därför sänka den tröskel som hindrar småföretagen från att skapa fler jobb. Därför föreslår vi att alla privata arbetsgivare som ökar sin personalstyrka ska få slippa arbetsgivaravgifter för nyanställda under det första året och få nedsatt arbetsgivaravgift för samma person under ytterligare tre år. Vi vill också ta bort arbetsgivarnas medfinansiering av långa sjukfall, eftersom den gjort många småföretagare rädda för att anställa.

Debatt

Läs mer om