Den borgerliga majoriteten i Linköping vill genomföra en stor förändring i organiseringen av kommunens hemtjänst. Genom, vad den kallar, en "fritt val reform" ska de äldre i kommunen få möjlighet att ha ett visst inflytande över om kommunen eller något privat företag ska utföra hemtjänsten åt dem. Detta förslag innehåller en rad olika problem som gör att det finns anledning att avfärda det i sin helhet och istället arbeta för att i grunden förändra äldreomsorgen för att möta människors behov så som de själva uppfattar dem samt att ge de äldre reell makt och inflytande över sin äldreomsorg.
Den förändring som planeras syftar enligt de borgerliga partierna till att öka valfriheten för de äldre. På pappret så kan man kanske välvilligt tolka förslaget till att de äldre kan få en viss valfrihet att välja någon annan utförare än de har idag. Dock är den möjligheten mer teoretisk än reell. Det är som att gå till affären och handla tandkräm där det finns en massa olika spännande förpackningar men innehållet är detsamma.
Ytterligare ett grundläggande problem med det borgerliga förslaget är att det saknas ett grundläggande medborgarperspektiv. Utgångspunkten för politiken är inte att tillgodose medborgarnas behov eller svara upp mot de äldres önskan om makt och inflytande. Den borgerliga politikens utgångspunkt har istället varit att driva på en politiskt motiverad privatisering och ett gynnande av privata vinstdrivande företag.
I vänsterpartiets äldrepolitik står de äldre i centrum. Vi menar att framtidens äldreomsorg måste byggas gemensamt, där de äldre får en faktisk möjlighet att styra över innehållet i de tjänster som de får. Om man känner ett större behov av att få en promenad än att få matkorgen hemkörd ska man kunna styra över det. Vi menar också att det måste skapas utrymme för mer tid för de äldre för att de ska känna sig sedda och få ett värdigt bemötande. Detta skulle också ge de anställda inom i äldreomsorgen förutsättningar för att genomföra ett arbete som de kan känna större tillfredsställelse i.
Det finns en grundläggande skillnad mellan vänsterpartiets och de borgerligas äldreomsorgspolitik. I den borgerliga politiken handlar det om att gynna privata företag medan vi i vänsterpartiet ser människorna, de äldre, som faktiskt har behov av en äldreomsorg som utformas efter deras egna behov och önskemål.
Emil Berg
Partistyrelseledamot vänsterpartiet