Alla unga människor i Sverige måste få en chans att forma sina egna liv och se sina möjligheter att utvecklas utifrån sina särskilda intressen och drömmar. Det gäller naturligtvis även den rekordstora generation som nu lämnar gymnasieskolan. Men det innebär en utmaning. Ska de svikas av ett Sverige där de inte får plats eller ska vi ge dem chansen att vara med fullt ut?
Den starka arbetslinje som vi Socialdemokrater förespråkar innebär att alla ska kunna få ett arbete, kunna försörja sig själva, ta ansvar och därmed bidra till Sveriges utveckling. Inte minst för unga är det egna arbetet grunden för egen försörjning och personlig frihet. För oss är det en självklarhet att var och en av oss måste bidra efter vår bästa förmåga. Det innebär att alla som kan ska arbeta och arbete ska alltid löna sig.
Men alla i den ungdomsgeneration som nu närmar sig vuxenlivet får tyvärr inte den chansen. De som nu går ut skolan och inte har fått något jobb måste få rätt till stöd för att ha en chans att etablera sig på arbetsmarknaden. Självklart ska var och en arbeta efter förmåga, aktivt söka jobb och utveckla sitt kunnande. Den enskilde ska försöka alla vägar, kanske byta yrke, vidareutbilda sig, omskola sig eller att flytta. Men då måste också möjligheterna finnas. Den politik som den borgerliga regeringen för är fylld av krav och skyldigheter men ger inte Sveriges unga de rättigheter som krävs för att få en rimlig chans till arbete eller utbildning.
Den socialdemokratiska arbetslinjen för Sveriges unga har fyra grundpelare: För det första; en politik för att skapa de nya jobben - idéer för entreprenörskap, innovationskraft och kreativitet.
För det andra; en politik för ett skapande arbetsliv - idéer för kreativitet, inflytande och utveckling på våra arbetsplatser.
För det tredje; en politik för förändring på arbetsmarknaden - idéer för utveckling av kunnande och kompetens för de som jobbar och för de som förlorar jobbet.
Och slutligen; en politik för trygghet i förändring - idéer för att utveckla en väl fungerande inkomsttrygghet på vägen från arbetslöshet till jobb och som uppmuntrar utveckling för varje person och för hela samhället.
Det finns många vägar att gå för att förbättra chanserna för unga på arbetsmarknaden. Men den moderatstyrda regeringen vill inte pröva en enda. I stället halkar Sveriges unga efter. Ungdomsarbetslösheten i Sverige är bland nu de högsta i Europa, över 25 procent.
Samtidigt lämnade ungefär 130 000 tjejer och killar födda 1990 gymnasieskolan nu i juni. Det är den största årskullen på många år, i storlek jämförbar med fyrtiotalisterna. Nittiotalisterna tar studenten mitt under en djup lågkonjunktur och en vikande arbetsmarknad, vilket gör det svårt även för dem med god utbildning och relevant yrkeserfarenhet att få jobb.
Nu måste vi anta den utmaningen. Vi Socialdemokrater vill ge alla nittiotalister en chans.
Johan Löfstrand
Louise Malmström