Ge besked om datalagringsdirektivet!

Hur ställer sig kandidaterna i höstens riksdagsval till frågan om datalagring? FRA-debatten lever vidare och de folkpartistiska riksdagskandidaterna Mathias Sundin och Camilla Lindberg lanserar ett väljarkontrakt om att rösta nej till direktivet om datalagring när frågan ska avgöras i höst.

Ska EU:s datalagringsdirektiv införas i höst med lagring och övervakning av information från telefon, mejl, SMS och aktivitet på Internet?Bild: Corren

Ska EU:s datalagringsdirektiv införas i höst med lagring och övervakning av information från telefon, mejl, SMS och aktivitet på Internet?Bild: Corren

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-04-27 08:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla SMS, telefonsamtal, mejl och det du gör på Internet kommer att sparas och göras tillgängliga för vissa statliga myndigheter. Åtminstone om EU:s datalagringsdirektiv införs i Sverige. Frågan om införandet avgörs i riksdagen efter valet.

För att stoppa direktivet har Mathias Sundin (FP) och Camilla Lindberg (FP) lanserat ett väljarkontrakt. De riksdagskandidater som skriver under kontraktet lovar att rösta nej till ett införande av direktivet i Sverige om de kommer in i riksdagen efter valet i september.

Vi som har undertecknat denna artikel har även skrivit under kontraktet. Vi uppmanar nu alla övriga riksdagskandidater i Östergötland att följa vårt exempel.

Det är intressant att studera hur Miljöpartiet och Vänsterpartiet agerar. Dessa två partier har tidigare varit uttalat emot att införa direktivet i Sverige, men har på senare tid svajat betänkligt. De gjorde nyligen upp med Thomas Bodström och Socialdemokraterna om att, trots det tidigare motståndet, införa direktivet om de kommer i regeringsställning efter valet.

Kort därefter kom ett viktigt beslut från den tyska författningsdomstolen. Den menar att direktivet inte har införts på ett korrekt sätt i Tyskland. Då svängde Miljöpartiet och Vänsterpartiet tillbaka och ville åter igen stoppa införandet. Tror vi åtminstone i nuläget. Det hela är ärligt talat ganska förvirrat.

Därför är det högintressant att få veta om toppkandidaterna Annika Lillemets (MP) och Torbjörn Björlund (V) kommer att skriva under väljarkontraktet. Står ni upp och lovar att rösta nej till datalagringsdirektivet? Kommer övriga kandidater från dessa två partier att göra det?

Det är också viktigt att veta var kandidater från övriga partier står. Direktivet stoppas endast om flera kandidater från flera partier, som har skrivit under kontraktet, kommer in i riksdagen. Hur ställer sig Yvonne Andersson (KD), Finn Bengtsson (M) och Johan Löfstrand (S)?

Staffan Danielsson (C) har tydligt redovisat att han inte kommer att skriva under väljarkontraktet. Men hur tänker centerpartisterna lite längre ner på listan? Muharrem Demirok satsar i första hand på kommunpolitiken, men står högt på riksdagslistan. Han stod tidigare upp och var mycket aktiv i kampen mot FRA-lagen. Står han på den personliga integritetens sida även den här gången?

Grundtanken med direktivet är att fånga brottslingar. Syftet må vara gott, men vägen till helvetet börjar ofta med goda intentioner. EU:s datalagringsdirektiv går alldeles för långt i övervakningen av oss medborgare. Vi uppmanar därför Östergötlands övriga riksdagskandidater att skriva under kontraktet. Vi uppmanar också alla väljare, oavsett partisympatier, att aktivt kryssa någon av de personer som skrivit under kontraktet.

MATHIAS SUNDIN (FP) TOBIAS JOSEFSSON (FP) THOMAS BYSTEDT (FP)

ERIK SVANSBO (FP) RIKSDAGSKANDIDATER

Läs mer om