Ge personalen större inflytande

En bättre och friskare kommunal service uppnås med mer medbestämmande utan vare sig konkurrensutsättning eller privata vinster. Det anser miljöpartisterna Annika Lillemets och Nils Hillerbrand, som vill att Linköpings kommun ska prova en norsk modell kring kommunal kvalitetsutveckling.

Goda arbetsvillkor för personalen ger bättre och friskare kommunal service utan vare sig konkurrensutsättning eller privata vinster tror miljöpartiet.Bild: Scanpix

Goda arbetsvillkor för personalen ger bättre och friskare kommunal service utan vare sig konkurrensutsättning eller privata vinster tror miljöpartiet.Bild: Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-09-24 08:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vill se vård, skola och omsorg med hög kvalitet och goda arbetsvillkor för personalen. Låt därför områden som ännu inte har konkurrensutsatts vara kvar i kommunal regi och öka istället personalinflytandet. På så sätt kan både kvaliteten stärkas och personalen bli friskare enligt färska resultat från Norge.

Vi ser hur konkurrensutsättningen breder ut sig i kommunens verksamhet. Med konkurrensen följer höjd kvalitet, ökad effektivitet och minskade kostnader, menar dess förespråkare. Det målas också upp visioner om alternativa verksamheter och en mångfald av olika utförare.

Men det har visat sig svårt att få kvitto på de vackra visionerna. Erfarenheter visar att det ofta blir dyrare på sikt med en konkurrensutsatt marknad och små nytänkande entreprenörer trängs undan av stora privata aktörer. När det gäller personalens villkor framgår det av en måluppfyllelserapport till kommunfullmäktige att de privata utförarna överlag inte erbjuder bättre löner eller andra villkor. Däremot är en tydlig försämring att yttrandefriheten många gånger begränsas för anställda vid privata utförare. Det torde stå klart att vägen mot högre kvalitet och effektivitet samt bättre arbetsvillkor inte stavas konkurrens.

Dessbättre finns det alternativ och det räcker att vända blicken till vår granne i väster. I Norge prövades en modell mellan 2007 och 2010 i närmare en tredjedel av landets kommuner som av regeringen har benämnts som "den viktigaste satsningen på kvalitetsutveckling i kommunerna". Detta helt utan konkurrensutsättning. Konceptet kallas för Kvalitetskommuner och gick ut på att varje kommun fick skapa ett lokalt samarbete med företrädare bland kommunpolitiker, kommunens tjänstemän och de anställda på skolor, dagis och äldreboenden. Syftet med programmet har varit att öka kvalitet och effektiviteten samt att minska sjukfrånvaron hos personalen.

Programmet har nu utvärderats av tre olika norska institut med goda resultat. Många kommuner har uppnått en förbättrad kvalitet och tydligast resultat ses i de kommuner som har deltagit längst och där de anställda har fått stort inflytande. Vidare har sjukfrånvaron stabiliserats i kvalitetskommunerna medan den tvärtom har stigit i övriga kommuner liksom i samhället i stort.

Receptet på en bättre och friskare kommunal service har alltså varit mer medbestämmande utan vare sig konkurrensutsättning eller privata vinster. Vi vill därför att Linköping ska prova detta framgångsrika koncept på någon verksamhet som ännu inte har konkurrensutsatts. Låt oss modernisera Linköping för demokratins och medborgarnas skull!

ANNIKA LILLEMETS, NILS HILLERBRAND (MP)

Läs mer om