Varje barn har rättigheter enligt FN:s konvention om barnets rättigheter. Men det är vi vuxna som bär ansvaret för att den omsätts i praktiken. I vår senaste årsrapport till regeringen Klara, färdiga, gå är de yngsta barnens rättigheter huvudtemat.
Barn upp till 6 års ålder är mer beroende av sina föräldrar än äldre barn och relationen till föräldrarna är ytterst viktig. Numera vet vi att barn påverkas av ljud och rörelser redan i fosterstadiet, att nyfödda har känslor och kan kommunicera. Men det kan vara svårt att ta reda på vad ett litet barn känner, tycker eller vill. Det tar tid att lära sig lyssna till det lilla barnets behov och språk.
För att barn och föräldrar ska må så bra som möjligt är det förebyggande arbetet på barnavårds- och mödravårdscentraler mycket viktigt. Vuxna känner sig ibland vilsna i sina roller som föräldrar.
Ett bättre föräldrastöd har utretts och efterfrågats många gånger och i dag verkar behovet av stöd och hjälp till föräldrar vara stort. Det vittnar representanter för många yrkesgrupper om.
Kraven i dagens samhälle är många. Den negativa stressen påverkar både föräldrar och barn. Och nyblivna föräldrar kan känna en besvikelse över att de inte blev så lyckliga som de hoppades.
Visst har de flesta barn det mycket bra i Sverige. Men det finns barn som behöver samhällets stöd när föräldrar missbrukar, har psykiska problem eller på annat sätt försummar sina barn. Ett tidigt stöd som utgår ifrån barnets behov och inte föräldrarnas är mycket viktigt.
Vi föreslår därför att regeringen:
* Stimulerar kommuner, landsting och regioner att samverka kring modeller för föräldrastöd.
* Ger landsting och regioner i uppgift att varna föräldrar för faran med att skaka spädbarn, så kallat Shaken Baby Syndrome, och informera om detta redan på BB.
* Stimulerar landsting och regioner att stärka och utveckla mödrahälsovården.
Lena Nyberg