Ge tid till pedagogisk kvalitet

Tid till förberedelse, efterarbete och reflektion är viktiga komponenter för den enskilde läraren. Men det är inget som prioriteras i deras avtal. Det framhåller Sandra Wahlström som sitter i Lärarförbundets förbundsstyrelse.

Linköping2010-11-16 08:22
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Påståendet om att lärande sker i mötet mellan lärare och elev är självklart. Däremot är det inte mötet i sig som garanterar lärande. Allt handlar om läraren och vilka förutsättningar och möjligheter läraren har fått att göra varje enskilt möte kvalitativt.

Ibland får jag känslan av att våra arbetsgivare, både kommunala och privata, tror att det är mötet i sig som är lösningen; ju mer tid lärarna är med eleverna desto bättre resultat. Jag vill påstå att just denna inställning har lett den svenska skolan där den är idag.

För att göra mötet så bra som möjligt behövs en rejäl förberedelse, ett uttänkt och uttalat tydligt mål, en kreativitet till de bästa angreppssätten. Det behövs också en möjlighet till omedelbar utvärdering och bedömning.

Det är ingen enkel ekvation att lösa. Tiden till förberedelse, efterarbete och reflektion för den enskilde läraren prioriteras inte. Arbetet i arbetslaget behövs naturligtvis också, men den enskilda bearbetningen har satts åt sidan.

Min uppmaning till alla politiker och alla arbetsgivare är att inse vikten av ett väl förberett arbete i varje möte lärare och elev. Inse att det kollektiva arbetet inte ersätter det enskilda. Sluta tro att man kan ha hur stora grupper som helst, hur mycket tid med eleverna som helst.

Kvalitet i det pedagogiska arbetet på våra förskolor, grundskolor, fritidshem och gymnasieskolor är inget som trollas fram i stunden i lärarnas huvuden. Vi behöver enskild tid och vi behöver ett begränsat antal kontaktpunkter för att våra barn, våra elever ska få den kvalitet de är värda. Om ni inser detta idag kan lärarna bidra till att vända trenden och ge barnen förutsättningar att lära allt det de behöver för sin framtid. Teckna goda avtal tillsammans med oss, ge lärarna chansen att bli de bra lärarna de vill vara.

SANDRA WAHLSTRÖM, LEDAMOT I LÄRARFÖRBUNDETS FÖRBUNDSSTYRELSE

Läs mer om