Gör medvetna val kring GMO-produkter

Christina Edlund, som representerar Norra Valkebo Lrf-avdelning känner sig kluven över GMO-kampanjen, som livsmedelskedjan Citygross bedriver. Driver man moraliska kampanjer borde de också vara angelägna om att ge kunderna valmöjligheter som bygger på likvärdig produktionsinformation anser hon.

Frågan om GMO i livsmedel engagerar människor från olika utgångspunkter till demonstrationer.Bild Scanpix

Frågan om GMO i livsmedel engagerar människor från olika utgångspunkter till demonstrationer.Bild Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-11-02 08:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Correns ledare 25/10

Correns ledare menar att Citygross kampanj kring GMO-fritt svenskt fläsk bygger på ett politiskt korrekt budskap som säljer. Att konsumenterna under hösten i större utsträckning valt Citygross svenska fläsk på grund av kampanjen, bekräftas också av replik av Mikael Lagerwall, Bergendahls Foods i Corren den 26 oktober:

Som verksam inom svenskt lantbruk känner man sig kluven över GMO-kampanjen. Om Citygross enda ambition hade varit att höja förtroendet för svenskt fläsk, så som den förespeglar, hade vi kunnat rosa kampanjen men så är inte fallet. Butikens avsikt är att öka den egna försäljningen i förhållande till konkurrenters; Kampanjens inriktning innebär nämligen en svartmålning av en mindre del cirka 7% av svenskt fläsk, som kan finnas i konkurrenters butiker. Samtidigt friar den det importerade fläsket som också finns i Citygrossbutiker, genom att där helt utelämna produktionsinformation avseende GMO.

Att Correns ledare framställer den svenska regleringen av GMO-grödor som nonsens är anmärkningsvärt! Restriktionerna handlar inte primärt om att konsumtion av GMO-grödor kortsiktigt är farligt, utan att odling kan ge upphov till mutation och spridning i naturen. Det befaras kunna ge oöverskådliga effekter på vilda växter och insekter, vilket Citygross också nämner.

Det är ambitiöst av Citygross att hävda att deras kampanj kan minska negativa konsekvenser från GMO-odlingar, i latinamerikanska bönders närmiljö men den är av ringa betydelse. Svenska grisproducenter använder till minst 90 procent, GMO-fri soja! De får idag betala upp till 150 procent mer per kilo för det valet. Det gör det svenska fläsket dyrare, vilket i sin tur får livsmedelsföretagen att öka sin import av billigare GMO-fläsk!?

Då hälften av allt som vi svenskar äter importeras av livsmedelsföretag som Citygross, är det eftersträvansvärt att de istället hjälper oss att göra medvetna val kring dessa produkter. Driver livsmedelskedjor moraliska kampanjer under etiska förespeglingar, borde de också vara angelägna om att ge kunderna valmöjligheter som bygger på likvärdig produktionsinformation, oavsett produktens ursprung eller leverantör.

NORRA VALKEBO LRF-AVDELNING GENOM CHRISTINA EDLUND

Corren svarar:

Vi har inte nonsensförklarat regleringen av GMO-grödor, som Christina Edlund på Norra Valkebo LRF-anvdelning påstår. Vi ifrågasätter dock, precis som Edlund, City Gross kampanj för "GMO-fritt kött" och vi efterlyser en saklig debatt där GMO-tekniken och dess möjligheter - och risker - kan diskuteras.

Correns ledarredaktion

Läs mer om