Gör mer för jämställdheten

Mycket återstår att göra för att stärka kvinnors rättigheter - både nationellt och globalt. Det anser företrädare för en rad ideella organisationer i Östergötland.

Linköping2007-03-08 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige är världens mest jämställda land, visar flera internationella studier.

Vi var det första landet som skrev på FN:s Kvinnokonvention för 25 år sedan. Trots det är "Konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor" en av de minst kända konventionerna i Sverige.

När Sverige granskades av FN:s Kvinnokommitté 2001 visade det sig också att våld mot kvinnor i nära relationer var mycket vanligt och att kvinnor i allmänhet får lägre lön än män för samma arbete. Trots detta anses Sverige vara världens mest jämställda land.

Globalt är hälften av världens befolkning kvinnor, men av världens parlamentariker är bara omkring femton procent kvinnor. Det förklarar kanske varför frågor som är av speciellt intresse för kvinnor sällan diskuteras i världspolitiken.

Som att 90 procent av världens inkomster tillfaller män och att mer än 99 procent av världens samlade förmögenhet ägs av män. Eller att antalet kvinnor som årligen dör av våld i hemmet är större än antalet människor som dör av väpnade konflikter varje år.

Genom FN:s millenniemål samarbetar alla FN:s medlemsstater och organisationer för att halvera världsfattigdomen före 2015. Att ge kvinnor större inflytande över sina liv är ett av de åtta millenniemålen.

I de länder som redan investerat i kvinnors utbildning har man sett många positiva sidoeffekter. Barns livsvillkor har förbättrats och ländernas produktivitet har ökat. I Afrika har HIV/AIDS-epidemin drabbat hårt. Kvinnor och flickor är särskilt utsatta på grund av sexuellt våld men genom pålitlig information kan sjukdomen förebyggas och undvikas.

Många ideella organisationer arbetar för att hjälpa just kvinnor. Men mycket återstår att göra. En miljard människor har i dag inte tillgång till rent vatten och kvinnor förväntas av tradition samla bränsle för att rena vattnet och har därför inte tid att gå i skolan. I alla utsatta situationer är kvinnorna de som är mest utsatta.

Alla välkomnas därför att hjälpa till i det världsomspännande arbetet för kvinnor. Ju fler som engagerar sig desto snabbare når vi målen. Vi kan - precis som vi gör just denna dag - tänka på hur kvinnor har det och varför den internationella kvinnodagen finns.

Annika Dahlström

Ordförande i Röda Korset i Motala

Ann-Louise Andersson

Ordförande för IKFF Motala-kretsen

Helene Wettergren

Ordförande i Rädda Barnen i Motala

Susanne Järnefjord

Ordförande i Svenska FN-

föreningen i Motala

Draginja Femic

Ordförande för Internationella kvinnoföreningen i Motala

Maria Nilsson

Folkrättsinformatör Röda Korset i Linköping

Läs mer om