Gör om vattenarbetet

Förslaget till nya regler för vattenkvalitet är osäkert, odemokratiskt och olämpligt. Arbetet behöver göras om, skriver LARS-GÖRAN PETTERSSON och PETER BORRING, ordförande respektive regionordförande Lantbrukarnas Riksförbund (LRF).

Linköping2009-09-02 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vattenmyndigheternas förslag till regler för önskvärd vattenkvalitet i våra sjöar, vattendrag och kustvatten och åtgärder för att säkerställa dessa präglas av osäkerhet, byråkrati och regelkrångel. Enligt beräkningar landar prislappen på 30-60 miljarder för 20 år och svenska bönder kommer att få betala stora delar.

Förslagen har tagits fram av experter och tjänstemän vid länsstyrelserna inom ramen av ett förvaltningssystem där politiska avvägningar lyser med sin frånvaro. Åtgärder för minskade fosforförluster från länets åkermark måste avvägas mot samhällets intresse för livsmedels- och energiproduktion.

Lantbrukarnas Riksförbund är den svenska organisation som mest kraftfullt har engagerat sig i dessa frågor under tiden som förslagen tagits fram.

LRF kan med erfarenhet från att Sverige införde vattendirektivet och de konkreta beslutsförslag som föreligger konstatera att:

? Det svenska införandet har resulterat i en odemokratisk vattenförvaltningsmodell med oklar ansvarsdelning där politiska beslut och avvägningar har satts ur spel. Detta har skett utan att vattendirektivet kräver det och trots beslut på i storleksordningen 30-60 miljarder kronor.

? Sverige har som enda land i EU felaktigt och högst olämpligt gjort om de ekologiska miljömålen till miljökvalitetsnormer med oklar men stark rättsverkan. Det är inte bara olämpligt utan kommer också att innebära onödigt regelkrångel.

? Förslagen till tusensidiga beslutsdokument som föreligger är, trots goda insatser och intentioner av enskilda tjänstemän, präglade av osäkerhet och oklarheter och kräver dessutom kunskaper på expertnivå.

Regering och riksdag måste därför ändra spelreglerna inför nästa sexårscykel så att Sverige får en kostnadseffektiv och politisk legitim ram för vattenarbetet med rätt blandning av politik, juridik, kunskap och samhällets deltagande.

Vattenmyndigheterna och deras delegationer måste anpassa sina beslut till de osäkra och bristfälliga underlag som finns och den olämpliga ram som nu råder. Ett sådant omedelbart beslut bör vara att be regeringen ta över ansvar för slutförandet av processen och dess miljömässiga, ekonomiska och politiska konsekvenser.

Lars-Göran Pettersson

Peter Borring

Läs mer om