Efter FN:s stora klimatmöte i december fanns inte längre klimatet på tidningarnas förstasidor. Men hotet mot jordens klimat är minst lika stort nu som inför mötet i Köpenhamn. Centerpartiet fortsätter därför att prioritera klimatpolitiken. I opposition lyfter Miljöpartiet samma fråga. Det är välkommet att det finns två gröna partier som vill lyfta klimatfrågan i valrörelsen.
Jag tror också att vi har allt att vinna på samarbete mellan blocken i en fråga som är en ödesfråga för världen, men en vinnarfråga för Sverige. Men när regeringen har sökt samförstånd för våra höjda klimatambitioner, har vi mötts med kalla handen av de rödgröna.
Miljöpartiet har istället valt att använda sitt engagemang till att svartmåla regeringens politik. Kort tid efter alliansregeringen tillträtt påstod Maria Wetterstrand att utsläppen ökade. Nu vet vi sanningen, att de minskar mer och snabbare än någonsin.
I ytterligare en i raden av svartmålarrapporten som kom häromdagen beskrivs den tidigare politiken som "progressiv politik som minskade utsläppen i landet snabbt". Politiken under alliansregeringen för lika snabba utsläppsminskningar och högre faktiska utsläppsminskningar beskrivs som att "Klimatarbetet har tvärstannat".
När Sverige placerar sig i topp bland OECD och EU-länder i den ranking internationella miljöorganisationers sammanställt letar miljöpartiet fram ett underindex som handlar om tyckande. Den delen baserar sig på fem anonyma personer som sagt att Sveriges politik inte är tillräcklig.
Men svartmålning och budgivning om klimatmål räddar inte klimatet. Miljöpartiet och de rödgröna missar utmaningen som ligger i att snabbt och med tillräcklig kraft motverka klimatutsläppen och ställa om Sverige till ett klimatsmart samhälle.
Jag vill att Sverige går före i klimatarbetet. Alliansregeringen har fört en politik för det i fyra år nu och placerat Sverige främst inom EU. Inget annat land har högre mål för att minska klimatutsläppen, 40 procent till 2020. År 2050 ska Sverige att inte ha några nettoutsläpp alls av koldioxid.
Regeringens politik för klimatet inrymmer en snabbare utbyggnad av den förnybara energin i form av vindkraft, bioenergi och biokraftel än någon gång tidigare. Vi har gått från 23 000 miljöbilar i december 2005 till 330 000 miljöbilar idag.
Nu fortsätter arbetet för svenskt ledarskap. Nu presenterar vi nya satsningar på en grön bilpark, bland annat med en supermiljöbilspremie till bilar med de allra minsta utsläppen och en omfattande satsning på biogas. Miljöpartiet och de rödgröna har lovat ett högre mål och att göra mer. Däremot har partiet inte presenterat vad. Det saknas åtgärder för nio tiondelar av det egna klimatlöftet. Ett exempel på vad som skulle krävas för att uppfylla löftet är en skattehöjning till ett pris på 22 och 23 kronor litern vid pump för diesel och bensin.
Det avgörande är genomföra åtgärder som minskar klimatutsläppen. För mig kan inte alla dessa, liksom jordens klimat och alla andra på vårt jordklot inte vänta och se. Alliansregeringen antar utmaningen och vidtar åtgärderna. Det är det som är skillnaden på bara engagemang och prat på den rödgröna sidan och engagemang och resultat, som är Centerpartiets och alliansens väg.
ANDREAS CARLGREN MILJÖMINISTER (C)