Förra våren debatterades de plågsamma djurförsöken på Hälsouniversitetet i Linköping. Råttor fick hälsenorna avskurna och hängdes därefter upp i svansen i två veckor. Trots att liknande försök gjorts många gånger runt om i världen och minst fem gånger av en Linköpingsforskare vill denne nu utsätta ytterligare 40 råttor för försöket.
Enligt beskrivningen av försöket förekommer tecken på svår stress hos råttorna: Kortisonnivåerna är förhöjda och de har "röda tårar", det vill säga rödfärgningar kring ögon och nos. Enligt Karolinska Institutets bedömningsmall ska alla försök avbrytas vid dessa symtom, på grund av djurens lidande. I det här fallet väljer forskaren att fortsätta i ytterligare nästan två veckor.
I ansökan till den djurförsöksetiska nämnden beskrivs upphängningen som "svansavlastning", något som ger sken av att vara tämligen harmlöst. I själva verket är det både frustrerande och plågsamt. När råttorna hänger i svansen kan de vare sig äta, sova, putsa eller röra sig på ett naturligt sätt. Forskaren påstår i ansökan att råttorna vilar genom att lägga sig ner på bröstkorgen. En sådan position är givetvis föga bekväm och ger knappast någon sömn.
Efter totalt 14 dagar avslutas försöket och råttorna dödas. Deras sista tid i livet har de då tillbringat fastbundna och upphängda i svansen i en minimal bur. De har varken kunnat röra sig normalt eller umgås med sina artfränder, någonting som är avgörande för deras välmående.
Djurförsökets vetenskaplighet kan ifrågasättas. Vad säger egentligen råttors avskurna hälsenor om människors idrottsskador? Djurens stress kan dessutom påverka försöksresultatet och ett djur som uppvisar ett så höggradigt stressymptom som rödhet runt ögon och nos är knappast någon källa till överförbar kunskap.
Enligt Djurskyddslagen ska djurförsökets betydelse vägas mot det lidande som drabbar djuren. Syftet med det plågsamma djurförsöket på Hälsouniversitetet - att lära sig mer om råttors hälsenor - uppväger inte det lidande som råttorna utsätts för.
Carin Edholm
Annelie Jansson
Heléne Reuterstrand
Camilla Sarin