Miljöpartiets Annika Lillemets överdriver riskerna med ökad handel på Tornby (20/2).
Om många har möjlighet att starta verksamheter får vi en vital kommun. Initiativ är bra, även de som kommer från utsocknes företag. Om något blir riktigt bra vill många få nytta av det. För handel innebär det att kunder gärna reser längre för att besöka en bra butik.
Detta är klokt i alla kommuner, inte bara Linköping. Om våra grannar driver bättre butiker och många Linköpingsbor åker dit är det givetvis bra för dem, annars skulle de inte åka. Normal och sund konkurrens.
Det finns en stark trend för extern handel. Det är inte säkert att en sådan trend består - till exempel kan det bli dyrare att åka bil.
För Tornby kommer det inte att bli någon katastrof då området är inom cykelavstånd för 1/3 del av Linköpings befolkning, har ett vägnät med kvartersstruktur och kan finna ny användning. Att ha den externa handeln nära resten av staden är ett milt sätt att styra för handlingsfrihet utan att försöka stoppa nya företag.
Alla handlare rör sig inte åt samma håll. Pizzerior och bensinmackar byggs ut till livsmedelsbutiker och den nyetablerade kedjan Lidl söker plats för butiker vid bostadsområden. Ny handel - stor eller liten - behöver utrymme i planeringen och inom bostadsområdena behöver det finnas en beredskap för att trenderna kan vända.
Om vi skall bidra till att minska miljöbelastningen på ett sätt som accepteras allmänt gäller det att styra trenderna på ett milt och konstruktivt sätt. Bygga bättre transportinfrastruktur, åstadkomma mer miljövänliga bränslen och uppmuntra till konsumtion av varor som kan återvinnas eller där kvalitet är viktigare än volym.
När nya produkter efterfrågas skall de som säljer dem kunna välja mellan City, olika stadsdelar och handelsområden som Tornby som alla nås med bil, kollektivtrafik och cykel.
Magnus Redin