Nästan alltid är det möjligheten att tjäna pengar som driver människohandel, narkotikasmuggling och grova rån. Det är helt nödvändigt med effektiva regler för att komma åt kriminella pengar i samhället. Ett viktigt led i detta är att förhindra penningtvätt, det vill säga metoder för att få pengar från brottslig verksamhet att se ut som lagliga inkomster från exempelvis företagande.
Moderaterna vill se en förstärkt penningtvättslagstiftning. Alliansregeringen har i dagarna tillsatt en översyn som är inriktad på att utöka det straffbara området. Det handlar även om att undersöka om misstänkta penningtransaktioner bör kunna stoppas tillfälligt.
Därmed tas ännu ett steg i den breda mobiliseringen mot grov organiserad brottslighet som alliansen har inlett. Det finns sedan ett år aktionsgrupper på plats inom polisen, spridda över landet, med 200 personer som enbart arbetar mot grov organiserad brottslighet. Därmed kan vi äntligen på allvar bekämpa en brottslighet som alltför länge tillåtits att bre ut sig. Flera lokala exempel har visat att Östergötlands län inte är förskonat från de kriminella ligorna.
Både i Sverige och inom EU har samarbetet mot brotten förstärkts. Bland annat Försäkringskassan, Kronofogdemyndigheten och kommunerna bidrar nu i ökad utsträckning. Den som ägnar sig åt grov kriminalitet ska till exempel självklart inte samtidigt kunna få sjukersättning eller A-kassa.
Straffen för grova våldsbrott har skärpts. Poliserna blir allt mer tillgängliga och närvarande, som en följd av alliansens satsning på 2 800 fler poliser.
Detta är insatser som vi tror på för att minska brottsligheten och öka tryggheten. Socialdemokraternas nya förslag är i stället att införa en ny stor myndighet av bland annat säkerhetspolisen, ekobrottsåklagare och riksmordkommissionen i en allsköns röra. Att blanda samman så olika verksamheter leder knappast till bättre brottsbekämpning utan är snarare ett försök att dölja att två av vänsterpartierna vill göra stora besparingar på rättsväsendet.
Vad de rödgröna partierna tillsammans vill i rättspolitiken är fortfarande, med bara en månad kvar till valet, helt oklart. Både MP och V har på senare år varit motståndare till ett stort antal beslut om fördjupat EU-samarbete kring brottsbekämpning. Både MP och V röstade emot lagen om hemlig avlyssning, som ger polisen möjlighet att kartlägga kriminella nätverk och förhindra ett planerat brott. Både MP och V var emot att skärpa straffen för grova våldsbrott.
Slutsatsen är uppenbar; De rödgröna är både ointresserade och, med MP:s och V:s inställning till EU-samarbete, arbetsmetoder i rättsväsendet och straff, oförmögna till effektiva åtgärder mot grov organiserad brottslighet.
JUSTITIEMINISTER BEATRICE ASK (M)
RIKSDAGSLEDAMOT ANDREAS NORLÉN (M)