Hedra din lokalpolitiker

97 procent av de förtroendevalda är ideellt arbetande fritidspolitiker. Misstron mot dem är utbredd, och slår ibland över i hot och våld. Det är illa, skriver kommunalråden PAUL LINDVALL, (M), och LENA MICKO, (S), båda engagerade i Sveriges Kommuner och Landsting.

Slitet med lokalpolitiken är för de allra flesta oavlönat, skriver artikelförfattarna. Bilden är från budgetfullmäktige i Linköping i slutet av förra året.Arkivfoto: Jan-Christer Persson/2008

Slitet med lokalpolitiken är för de allra flesta oavlönat, skriver artikelförfattarna. Bilden är från budgetfullmäktige i Linköping i slutet av förra året.Arkivfoto: Jan-Christer Persson/2008

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-06-10 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Endast tre procent av politikerna i Östergötland är avlönade. Hela 97 procent av de förtroendevalda arbetar med politiken på fritiden vid sidan av jobb eller studier. Det visar en färsk rapport om Östergötlands förtroendevalda som Sveriges Kommuner och Landsting presenterar i dag.

Närheten till de politiker som beslutar om vår vardag underlättar dialogen mellan väljare och valda. Det är det som är styrkan i lokalpolitiken. Det går i genomsnitt 262 invånare på en kommunpolitiker i Östergötlands län. Det kan jämföras 26 000 invånare per riksdagsledamot.

Sveriges Kommuner och Landsting har kartlagt landets lokalpolitiker för att se om de verkligen är representativa och svaret är ja. Representationen av olika samhällsgrupper är ganska god bland de förtroendevalda i våra kommuner och landsting. Vi kan också konstatera att den absoluta merparten - 97 procent - engagerar sig på sin fritid, vid sidan av sitt ordinarie arbete eller studier.

De förtroendevalda är ytterst ansvariga för den lokala demokratin och den kommunala verksamheten. Trots det, får de konsekvent lägre betyg av medborgarna än vad den lokala demokratin och de kommunala verksamheterna får.

Det är tydligt att misstänksamheten och misstron mot politiken och politikerna är utbredd. Det är illa. Och det får emellanåt särskilt trista följder. Trakasserier, hot och våld mot politiker har blivit ett allt vanligare omnämnt fenomen, något som på sikt hotar demokratin. För vem vill engagera sig politiskt och ta ett ansvar för våra gemensamma angelägenheter, när belöningen inte sällan består av hot, trakasserier och misstro?

Till viss del beror misstron på okunskap. Det är en utmaning för alla politiskt engagerade att bli bättre på att förklara varför vissa beslut tas och på vilka grunder. Vad prioriteras och varför? Det är politikernas ansvar att kunna förklara och stå upp för obekväma beslut. Men låt oss inte glömma att det är medborgarna som är politikernas uppdragsgivare. Det är allas vårt ansvar att samhället fungerar och tillgodoser våra gemensamma behov. Vart fjärde år väljer vi de företrädare som vi tror kan sköta detta på bästa sätt utifrån gällande förutsättningar.

I Östergötland valdes i senaste valet 1 825 lokalpolitiker för att fatta besluten som har direkt bäring på invånarnas vardag. Utifrån Östergötlands läns och respektive kommuns specifika förutsättningar, fattar de valda beslut om vård, skola och omsorg.

Att det är lokala företrädare som fattar beslut om dessa saker är grundläggande i svensk demokrati. Att varje kommun och landsting - utifrån sina egna förutsättningar - själva kan bestämma hur lokalsamhället ska organiseras är effektivt. För vem vet bättre än de som bor där, hur man bäst utformar sitt lokalsamhälle? Det är här man känner till förutsättningarna och vet hur det fungerar på den egna orten. Dessutom är det en fråga om demokrati att vi själva får vara med och bestämma över vår vardag där vi lever och bor.

Paul Lindvall

Lena Micko

Läs mer om