Hitta rätt i vårdens labyrinter

En personlig vårdlots, ska hjälpa patienter med speciella behov till rätt plats i vårdsystemet och ge de vårdalternativ som finns till hands. Det är en hjälp som moderaten Cecilia Widegren vill att patienter ska få ta del av.

Linköping2010-08-17 08:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De svenska hälso- och sjukvårdssystemen och omsorgen kan upplevas krångliga. Det är svårt att veta vem man bör kontakta, inte minst för människor med komplexa sjukdomsbilder. Bristen på samordning medför ineffektivitet, frustration och ökade kostnader för både patienten och vården. Inte minst kan vårdens brister så som krånglig och stelbent slå ut vardagen för de med stort vårdbehov.

Samordningen i vården måste förbättras. Det är inte acceptabelt att patienter faller mellan stolarna för att ingen har, orkar eller prioriterar ett helhetsansvar för den enskilde patientens behov. Politiker har i många år pratat om helhetsansvaret, men ord har inte lett till handling. Som moderaternas gruppledare i riksdagens socialutskott, föreslår nu moderaterna hur vi vill gå från ord till handling.

Det handlar om till exempel om äldre multisjuka människor, personer med särskilda diagnoser eller barn med speciella behov. Enligt Vårdförbundet uppgår denna grupp med stort vårdbehov till 3-5 procent av befolkningen, men förbrukar samtidigt runt 50 procent av vårdens resurser. En svår sjukdom innebär att ork och kunskap inte räcker till för att kämpa för sina rättigheter och att överblicka olika vårdaktörer. Nu måste nästa steg tas.

Patienter med stort vårdbehov bör få ett bättre koordinerat stöd för att hitta rätt i vårdens labyrinter. Vid sidan av den fasta vårdkontakten som alliansregeringen från och med den 1 juli infört, behövs en ny funktion för patienter med speciella behov, en personlig vårdlots, som hjälper dem till rätt plats i vårdsystemet beroende på åkomma, bakgrund och de vårdalternativ som finns till hands. En utvärdering av Socialstyrelsen visar att personliga ombud leder till koordinerade insatser som bättre motsvarar patientens behov och ökar den enskildes livskvalitet.

En vårdlots bör vara en person med relevant utbildning och goda kunskaper om vårdapparaten och samhällets olika stödinsatser. Det är viktigt att vara öppen för olika yrkesgrupper utöver läkare - som till exempel socionomer, sjuksköterskor, kuratorer eller farmaceuter. Utgångspunkten för vårdlotsen är varje patients unika behov istället för verksamheternas. Tillsammans med patienten ska vårdguiden urskilja patientens vårdbehov, ta tillvara patientens rättigheter och planera olika huvudmäns insatser.

Patienter med stora vårdbehov ska inte behöva åka runt i systemet, som ofta medför lidande och resursslöseri. En vårdlots kan hjälpa patienten att hitta rätt genom vårdsystemets snårskog av olika verksamheter. Vi moderater är redo att gå från prat till handling för att hjälpa den enskilde utsatte patienten.

CECILIA WIDEGREN (M)

Läs mer om