Alla som är i behov av vård skall möta en hälso- och sjukvård i världsklass. Till stor del är det redan så i dag, men för oss Socialdemokrater är det uppenbart att det finns brister. Ofta återfinns dessa i vården av dem som saknar starka röster för att hävda sin rätt.
Vi ser ett par grupper som i dag inte får en tillräckligt bra vård. Det handlar till exempel om äldre som av naturliga skäl behöver mer hjälp än tidigare. Vi vill bygga ut hemsjukvården, skapa en äldrehälsovård för regelbundna hälsokontroller och se till att akutsjukvården är bättre anpassad för att möta äldre patienter med stora behov, så att de slipper sitta och vänta i väntrummen. Ett annat exempel är unga som mår psykiskt dåligt. Ofta finns det i dag ingen hjälp mellan skolhälsovården och specialistpsykiatrin. Det är inte rimligt att unga får vänta tills de har svåra psykiska problem innan de får hjälp. Vi vill investera i den första linjens psykiatri, för att kunna möta behoven tidigt. Vi ser också ett behov av att förstärka missbruksvården, liksom det förebyggande arbetet.
Det finns stora utmaningar även när det gäller tillgänglighet och inflytande. Vi behöver stärka patientinflytandet, förbättra tillgängligheten och se till att den vård som många är i behov av, eller några behöver ofta, finns nära medborgarna på vårdcentraler och sjukhus.
Ohälsan är i dag för stor och ojämlikt fördelad. Hälsa är fortfarande en klassfråga. Att ändra på detta är drivkraften när vi socialdemokrater formulerar vår politik såväl nationellt som i länet.
Vår viktigaste uppgift är att säkerställa en jämlik och högkvalitativ hälso- och sjukvård. Detta sker i dag i viss utsträckning bland annat genom Socialstyrelsens nationella riktlinjer som fastslår hur olika typer av behandlingar bör ske, grundat på vetenskapligt testade metoder. Detta arbete måste utvecklas. Tillsammans med nationella kvalitetsregister och öppna jämförelser av hur bra olika landsting klarar olika typer av vård blir det ett sätt att hela tiden efterstäva förbättringar i sjukvården. I Östergötland bidrar också Universitetssjukhuset till att öka kvalitén på vården eftersom forskning där bidrar till bättre medicinskt kunnande.
Vi är medvetna om att vissa av våra förslag kostar pengar. Vi tror att sjukvården behöver mer resurser än den har i dag. Alternativet är att allt för många inte får den hjälp de behöver, vilket tyvärr är verkligheten för utsatta grupper i dag. Delar av resurserna kommer vi att kämpa för att de ska komma från den statliga nivån, men det lär inte räcka. Därför vill vi diskutera en höjning av landstingsskatten med östgötarna.
Stora satsningar krävs om inte sjukvården ska svika stora grupper. Unga med psykiska problem, äldre med stora behov, missbrukare med akut behov av behandling - vi går till val på en hälso- och sjukvård som ger hög kvalitet och jämlik vård för alla, i hela länet och i hela landet.
Anna-Lena Sörenson
Mats Johansson