Snart är det dags för val till EU-parlamentet. M och S tycks ha en och samma strategi - att beskriva valet som ett klassiskt riksdagsval med tydliga politiska alternativ. Men hur går det egentligen till i EU-parlamentet? Hur röstar de svenska partierna? Junilistan har nyligen gett ut en rapport om detta. Resultatet är glasklart - M och S röstar lika i nio fall av tio.
Junilistan har begärt omröstningar med namnupprop vid de slutomröstningar som genomförts i EU-parlamentet under 2008. Vi har gjort det för att ledamöternas ställningstaganden ska registreras i protokollet så att ansvar kan utkrävas. Resultatet har vi sammanställt i en ny rapport. Sammanlagt handlar det om 535 slutomröstningar under 2008. Vi har inte valt bort några politiska frågor.
Resultatet av vår granskning är anmärkningsvärt - de borgerliga partierna och S röstar lika i EU-parlamentet. I 97 procent av omröstningarna är konservativa, liberala och socialdemokratiska ledamöter i stort sett överens. S och M röstar lika i cirka nio av tio slutomröstningar.
Under denna mandatperiod har såväl M som S sagt ja till Lissabonfördraget, utrikes- och säkerhetspolitik på EU-nivå, långtgående regler för en gemensam invandrings- och asylpolitik, en slösaktig EU-budget och till att EU ska peta i allt från medlemsländernas språkutbildning till hur professionell fotboll ska organiseras.
En av alla kandidater till EU-parlamentet är Ann-Cathrine Hjerdt (M) från Linköping: Hur kommer du att rösta i Bryssel om du blir EU-parlamentariker? Delar du uppfattningen att det är ett problem att M och S röstar lika i Bryssel och säger ja till nästan allt?
Junilistan är det EU-kritiska alternativet. Vi tar väljarnas förtroende på allvar. Vi vill att EU ska arbeta med ett fåtal frågor - främst gränsöverskridande miljöproblem och göra det enkelt att resa, handla och studera i Europa. Vi samlar Sveriges EU-kritiker, från höger till vänster och kämpar för att bromsa maktförskjutningen från medlemsstaterna till EU: Reclaim the power och återupprätta demokratin.
Junilistans mål är ett EU i folkets tjänst, inte ett folk i EU:s tjänst.
Åsa Sundh