Hur ska klyftorna minska, Lindvall?

Klarar de borgerliga att bryta utanförskapet i Sverige? frågar Lars "Laban" Bengtsson, ombudsman för socialdemokraterna i Östergötland.

Linköping2007-03-23 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett av skälen till valförlusten berodde på att arbetslösheten var på tok för hög. Historiskt sett har jobbfrågan varit en hemmaplansfråga för oss socialdemokrater. Men i valrörelsen lyckades alliansen "kapa" frågan.

Några menar att det berodde på ett skickligt hanterande. Andra hävdar att socialdemokratin underskattade frågan. Förmodligen ligger sanningen mitt i mellan.

De allra flesta trodde att arbetslösheten skulle minska och sysselsättningen skulle öka innan valet. Det var en missbedömning och fler åtgärder borde ha vidtagits i ett tidigare skede. Nu ser vi att det går åt rätt håll och som socialdemokrat hävdar jag att grunden är lagd av den förra regeringen. Men borgerlighen menar att det är ett resultat av den nya regeringens insatser.

I valrörelsen gjorde framför allt moderaterna ett stort nummer av utanförskapet. Jag är den första att erkänna att det är för stora klyftor i Sverige. Den som har arbete kan oftast leva ett hyfsat liv, medan den som är arbetslös i regel lever under sämre förhållanden. Inte bara materiellt, utan också i andra avseenden.

Troligtvis är detta huvudorsaken till Sverigedemokraternas framgång. I ett samhälle som upplevs som någorlunda rättvist känner medborgarna en delaktighet och ett ansvar. Om utvecklingen går i motsatt riktning skapas utanförskap och klyftorna blir allt tydligare. Troligtvis ökar grogrunden för extrema partier ytterligare.

Det är mot denna bakgrund den borgerliga regeringens försämringar i a-kassan och andra system skall ses. Klyftorna minskar inte när försämringarna finansierar en lägre skatt för de som tjänar mest med upp till 1000 kronor mer i månaden.

Regeringen har dessutom drastiskt minskat stödet till arbetsmarknadspolitiken. Det handlar framför allt om pengar till utbildning. Även plusjobben har drabbats och på sikt försvinner de helt.

Enligt olika uppgifter ökar ungdomsarbetslösheten i landet och inte minst i Östergötland. Det mest bekymmersamma är att långtidsarbetslösheten stiger bland ungdomar. Hur rimmar de med att utanförskapet skulle minska med en borgerlig regering?

Kommunstyrelsens ordförande i Linköping, Paul Lindvall, har i tidigare artiklar dömt ut socialdemokratins politik och pläderat för en borgerlig.Nu har det gått en tid och vi börjar se resultat och därför vill jag ställa fyra frågor:

ºTycker du att utvecklingen är på väg åt rätt håll och att utanförskapet minskar?

ºÄr du orolig över att långtidsarbetslösheten ökar bland ungdomar?

ºVad tror du är skälet och vad kan man göra?

ºFinns det en risk att regeringens nedskärningar på arbetsmarknadspolitiken slår igenom så att kommunen får ökade social- bidragskostnader?

Lars "Laban" Bengtsson

Läs mer om