Hushållsnära tjänster en jämställdhetsfråga

Hushållsnära tjänster är en jämställdhetsfråga, viktig för livspusslet och ger nya jobb, anser Affi Kölevik på SKTF och Ulrika Wiklund, Almega.

Linköping2010-04-20 08:24
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns 3047 unika köpare av hushållsnära tjänster i Linköpings kommun, något som Almegas undersökning visar. Det skvallrar om ett stort behov av att få livspusslet att gå ihop med ett intensivt arbetsliv, karriär, vara en bra förälder, hämtning på dagis, vara delaktig och umgås och hinna ha ett städat hem.

Stress

Många hävdar att hushållsnära tjänster är en lyx för rika som inte vill ta hand om sin egen skit, vi vill hävda att det är en jämställdhetsfråga, ett sätt att få ihop livspusslet.

Ser man till småbarnsföräldrars situation är det lätt att förstå den ständiga stressen: upp tidigt, laga frukost åt familjen, klä på barnen, lämna på dagis för att sedan ta sig till jobbet, skynda tillbaka hem till hämtning på dagis och barnens fritidsaktiviteter eller stöd och hjälp i skolarbetet. Hektiska arbetspass ska förenas med ambitionen att vara en bra förälder.

Avlastning

Hjälpen med de hushållsnära tjänsterna kan ofta vara en viktig avlastning, förutom att det skapar arbete så innebär det även att främst kvinnorna slipper utbrändhet.

I denna sektor skapas nu vita jobb där de anställda har en trygghet med schysta villkor och försäkringar i kollektivavtal och lag samt ha möjligheten att organisera sig fackligt.

"Självklart val"

För oss är det en gåta att det ses ned på dessa viktiga yrkesarbetande som utför dessa tjänster. De är värda all respekt, tillgången till hushållsnära tjänster hoppas vi utökas och blir till ett självklart val för många familjer.

Affi Kölevik

Verksamhetschef för

Fackförbundet SKTF.

Ulrika Wiklund,

Förhandlare på Almega Linköping.

Läs mer om