Det är viktigt att vi gör rätt saker i vården, att vi verkligen gör det som är till nytta för patienten och undviker det som gör liten eller ingen nytta men där risken är stor att skada. Jag har aldrig föreslagit att man ska sluta operera för prostatacancer, avser inte att driva något sådant och har inte heller hört det från någon annan i Hälso- och sjukvårdsnämnden. Allmänt tycker jag att det är fel att politiskt besluta att inte behandla vissa sjukdomar. Däremot ska vi stötta sjukvården att inte utföra behandlingar som vetenskapliga studier visar är verkningslösa eller till väldigt liten nytta för patienten.
Jag tror att Krister Gerdin och jag är överens om att en relativt stor andel av dem som opereras - eller strålas - inte synes ha nytta av sin behandling. Det är därför mycket viktigt att patienten är delaktig, från önskan om PSA-prov till val av behandling och uppföljning. Att man som patient själv får vara med och besluta utifrån de möjligheter som finns, personliga förutsättningar och önskemål. Det vi hoppas på är att man snart ska kunna använda PSA-provet effektivare, liksom finna en biologisk markör som visar om prostatacancern är av den snälla eller elaka sorten. Tyvärr lär det ta ytterligare några år.
Vi har också själva ett ansvar för vår hälsa. WHO visar att vi med bättre levnadsvanor inte skulle behöva behandla en stor andel av dem som i dag behandlas för högt blodtryck och typ 2 diabetes. 30 procent av de tumörer som i dag finns skulle inte uppstå och när det gäller prostatacancer är den procentsatsen tydligen ännu högre.
Jag beklagar den oro som artikeln i Corren kan ha skapat då den i det här avseendet är något kort och ofullständig. Det anses nästan alltid rätt att aktivt behandla och ifrågasätts sällan. Det är betydligt svårare att avstå behandling även om det för patienten kan vara det bästa alternativet.
Lasse Pettersson