Den 30 juni anordnade Sveriges Farmacevtförbund, fackförbundet för apotekare och receptarier, ett disco för att fira in apoteksmonopolets avskaffande den 1 juli. Kort därefter öppnar apotekaren Magnus Wetter ett eget litet närapotek i Lödde i Skåne. Han vill starta lokala apotek runtom i Skåne.
Det här visar tydligt vad omregleringen av apoteksmarknaden innebär: Fler apotek, bättre service och bättre öppettider för kunderna samt helt nya möjligheter för farmacevterna, som nu både kan bli företagare och får många fler arbetsgivare att välja bland.
Sverige är det sista landet i västvärlden som avskaffar apoteksmonopolet. Det blir nu tillåtet att starta privata apotek, samtidigt som många receptfria läkemedel kommer att få säljas i dagligvaruhandeln. För att inte Apoteket AB ska få en dominerande roll på apoteksmarknaden ska ett antal befintliga apotek säljas.
En del tas över av enskilda farmacevter, andra säljs till större apoteksföretag. Det ställs höga kompetenskrav på den som vill starta eller köpa ett apotek. Priserna på receptbelagda mediciner är fortsatt reglerade och högkostnadsskyddet fortsätter gälla. Kundernas trygghet är det viktigaste.
Allt detta positiva bemöter Miko Månsson (S) och Carina Jönsson (S) med skrämselpropaganda (Corren 23/6). De påstår att endast de mest lönsamma apoteken säljs, vilket är fel. Större apoteksföretag erbjuds att köpa grupper av apotek, belägna delvis i större städer, delvis på mindre orter.
Månsson och Jönsson påstår att det finns risk för dubbel medicinering och dubbelförskrivning. Det är nonsens. Det är läkaren som förskriver läkemedel och man kan inte hämta ut fler doser än läkaren förskrivit, hur många apotek det än finns. Det är fräckt att misstänkliggöra den farmacevtiska yrkeskåren på detta sätt.
Låt oss nu glädjas med farmacevterna åt en reform som gynnar både kunder och anställda på landets apotek.
ANDREAS NORLÉN Östergötland FINN BENGTSSON Riksdagsledamot (M), Östergötland MONIKA GIDESKOG Kommunstyrelsens ordförande (M), Mjölby