Varför har Linköpings äldreboende lägre omdömen än övriga Östergötland?
Socialstyrelsens Äldreguide har för andra året kommit ut och här kan cirka 5 400 äldreboenden i landet jämföras utifrån sju kvalitetsområden. Maxpoängen är 5 inom varje område och bedömningarna handlar om delaktighet, personaltäthet, personalens kompetens, kontinuitet, självständighet, mat och ledning.
Nytt för år 2009 är att Äldreguiden också har tagit fram uppgifter om förskrivning av läkemedel och tillgången till läkare i äldreboendena samt om det finns både hemtjänst och dagverksamhet på enhetsnivå.
Under en enda rubrik, självständighet, har Linköpings kommun bättre omdöme, 4,9 än övriga Östergötland som har 4,5 och landet i övrigt har 4,4 poäng.
Linköpings kommun kan inte skryta med följande resultat och sämst är kommunen gällande kontinuitet - det vill säga att samma personal kommer till samma person. Här blev poängen 1,5 mot 3,1 totalt i Östergötland och 3,0 i landet.
Näst sämst var Linköpings kommun när det gäller personaltäthet. Poängen här var 1,6 mot 2,6 i Östergötland och 3,0 i Sverige.
Näst näst sämst var Linköping kommun vad gäller att ha utbildad personal - det vill säga kompetens - med 2,4 poäng mot 2,9 i Östergötland och 3,0 i landet.
Linköpings kommun har bland annat i senaste numret av Dialog, Berga beskrivit Linköping som finansiellt mycket välskött. Detta innebär att det borde kunna gå mer pengar till äldreboenden i kommunen, eftersom Linköping ligger på femtonde plats bland landets 36 så kallade A-kommuner.
Jag kräver ett svar från ansvariga politiker på hur det kan få vara på det här sättet.
Lola Alseby