Imamer stärker sin roll

Det muslimska prästerskapet stärker inte flyktingarnas rätt till mänskliga rättigheter, anser LARS-ERIK WALLHAGEN i sin replik till Gerda Anttis artikel.

Linköping2010-01-12 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tack Gerda Antti för det du har skrivit.

Jag kan förstå hur svårt det är att begripa de stora skillnader i livsbetingelser som finns mellan oss och de som lever i länder där bland annat muslimska präster har ett mycket starkt inflytande.

Vad vi måste förstå är att många flyr från dessa förhållanden beroende på ofrihet i liv och tänkande. Detta sker samtidigt som starka krafter i dessa länder arbetar i strid mot deklaration om de mänskliga rättigheterna inom områden som de också vill påtvinga andra länder.

Imamer är viktiga i denna process. Man vill fortsätta att hålla greppet om dem som flytt samtidigt som man vill stärka sin makt i Sverige och andra länder genom att inte släppa kontrollen över sin befolkningsgrupp. Det är inte så många år sedan svenska familjer var utsatta för husförhör av kyrkans präster.

Det vore naivt att tro att de verksamma imamerna i Sverige inte har bra relationer med de länders ambassader som finns i Sverige. Vilka regimer representerar dessa Ambassader, och är de folkligt förankrade?

Sverige har varit ett föregångsland när det gäller att hävda sitt stöd för FN: s deklaration av de mänskliga rättigheterna. Tyvärr har jag alltför ofta frågat mig hur tillämpningen är bland de som kallar sig experter och har maktbefogenheter inom sina områden. I artkel två i den allmänna förklaringen om de Mänskliga Rättigheterna står det: Envar är berättigad till alla de fri- och rättigheter, som uttalas i denna förklaring.

Jag tror att de flesta som kommer till Sverige vill uppleva det Sverige man hört talas om ett land där man kan leva och utvecklas under eget ansvar med respekt för olikheter inom de ramar som demokratiska institutioner upprättat.

Läs mer om