Infektionerna i vården minskar

Vi sätter patienternas säkerhet högt, målet är halverade vårdrelaterade infektioner på två år. Det skriver BARBRO NAROSKYIN, landstingsdirektör Östergötland, och HÅKAN SÖRMAN, vd SKL

Desinfekterade händer, kortärmat och ingen klocka eller ringar i kontakten med patienter förebygger vårdrelaterade infektioner, upplyser debattörerna. Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX/2001

Desinfekterade händer, kortärmat och ingen klocka eller ringar i kontakten med patienter förebygger vårdrelaterade infektioner, upplyser debattörerna. Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX/2001

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-06-12 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alldeles för många patienter drabbas av infektioner när de ligger på sjukhus. I en ny nationell mätning som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, presenterar i dag har glädjande nog antalet patienter som drabbats av en infektion i vården minskat med uppemot 30 000 patienter jämfört med ett år tillbaka.

Infektioner i vården kan drabba vem som helst. För patienterna leder detta till lidande och i värsta fall kan det vara livshotande. Konsekvenserna blir att vårdtiderna ökar, i genomsnitt med 4 vårddygn. Det leder också till en dyrare vård när stora resurser används till att bota infektioner som kunde ha undvikits. Det arbetar vi nu intensivt för att ändra på.

Alla landsting tar frågan om de vårdrelaterade infektionerna på största allvar. SKL driver en nationell satsning för ökad patientsäkerhet tillsammans med samtliga landsting och regioner med målet att halvera antalet vårdrelaterade infektioner. I satsningen ingår också att få en säkrare läkemedelsanvändning och att förebygga fallskador och trycksår i samband med vård.

Vårdrelaterade infektioner kan förebyggas. Bland annat handlar det om så enkla saker som att alltid desinfektera händerna med handsprit, att använda kortärmat och inte bära klockor och ringar i kontakten med patienter.

Svensk sjukvård ligger i topp när det gäller medicinska resultat. Och i de allra flesta fall är vården säker. Varje dag skrivs i genomsnitt cirka 4 000 patienter in på landets sjukhus. För att komma till rätta med de brister som ändå finns måste alla inom sjukvården konsekvent följa de hygienrutiner som finns. Arbetsgivaren har huvudansvaret för detta och det måste ges förutsättningar så att det lätt att göra rätt.

Östergötlands läns landsting jobbar på flera sätt med att öka patientsäkerheten, till exempel genom att genomföra regelbundna mätningar av vårdrelaterade infektioner och verka för att hygien- och klädregler följs. Målet är att på två år halvera antalet vårdrelaterade infektioner.

För att nå det målet krävs ett intensivt arbete på alla nivåer i landstingen. Vi sätter patienternas säkerhet högt på dagordningen.

Barbro Naroskyin

Håkan Sörman

Läs mer om