Sommaren närmar sig och den värmande solen är alltid lika efterlängtad. Svenskars vurm för solen och deras solvanor är välkända. Vi solar mycket och vi solar i solarium. Men strävan efter den djupa, gyllene brännan har också en baksida. Varje år drabbas 40 000 svenskar av hudcancer och bara i år kommer över 500 svenskar att dö i hudcancern, malignt melanom. Denna aggressiva cancerform har ökat med hela 71 procent på bara tio år.
WHO har klassat solning i solarium som cancerframkallande och kopplingen mellan är lika tydlig som den mellan rökning och lungcancer. Solning bör även ses som en lika onödig cancerrisk som rökning. I Sverige finns det fortfarande inte något förbud trots tydliga bestämmelser, rekommendationer och kommunal tillsyn av solarium.
Redan 2007 föreslog dåvarande Strålskyddsinstitutet en 18-årsgräns för solariesolande. År 2010 gick de även ut med en uppmaning till samtliga kommuner där de rekommenderade att upphöra med verksamheten. Flera kommuner satte en åldersgräns på solariesolande men det visar sig att solarier fortfarande erbjuds i hälften av Sveriges kommuner. Frankrike, Belgien och Island är exempel på länder som har lagstiftat om en 18-årsgräns.
För att få till en förändring vad gäller solandet måste vi ändra vårt sätt att se och det är därför viktigt att vuxna tar sitt ansvar för att unga under 18 år inte utsätter sig för mycket för solen. Hudcancer skapar ett enormt mänskligt lidande samtidigt som det leder till stora samhällskostnader.
Det finns idag rökförbud i kommunala fastigheter men solarium som har lika tydlig koppling till cancer som rökning har saknas det ett förbud mot. För att färre ska drabbas vill vi att det snarast bör införas en 18-årsgräns för att sola solarium samt att kommuner tar sitt ansvar och tar bort solarium på kommunala friskvårdsanläggningar.