Alla barn skall få växa upp med friska tänder och en god tandhälsa. Därför vill vi införa fluorlackning i grundskolan i Östergötland. Barnen skall ges möjlighet att lämna skolan med så friska tänder som möjligt!
För att klara den framtida välfärden krävs att vi tar hand om våra barn. Det handlar om att förebygga sjukdomar av olika slag. Barnavårdscentralen och skolhälsovården arbetar med den förebyggande hälsovården. Men hur är det med tandhälsovården? Tänderna är en del av kroppen och tandvård borde vara en del av det hälsofrämjande arbetet i skolan. Fluorsköljning var vanligt under 1970- och 1980-talet men försvann i och med att tandhälsan bland barn och ungdomar stadigt förbättrades genom fluorsköljning och fluortandkräm.
Efter ett antal rapporter på senare tid om sämre tandhälsa bland barn och ungdomar börjar fluortanterna komma tillbaka i ny tappning. I Västra Götalandsregionen gör man en stor satsning sedan 2008 genom att erbjuda elever som går i årskurs sex till nio fluorlackning i skolan. Då når man även de elever som inte har regelbunden kontakt med tandvården.
Forskaren Ulla Moberg Sköld visar i sin avhandling att tandhälsan bland barn och ungdomar inte är så god som den officiella statistiken visar. 80 procent av 16-åringarnas hål rapporteras inte då de sitter i emaljen och ännu inte har blivit så stora att det krävs en lagning. Genom fluorlackning skulle man minska risken för att karies utvecklas senare.
Dålig tandhälsa är ett stort problem i vissa socialt utsatta områden. I Linköping varierar andelen kariesfria barn beroende på område från 61 procent vid Skäggetorps folktandvård till 92 procent vid Linghems tandvårdsklinik. Barns tandhälsa får inte behandlas olika beroende på var du bor i landet. Vi vill ge alla barn lika förutsättningar till en god tandhälsa.