Landstinget i Östergötland ska genomföra en ny upphandling av hörapparater. Nu har landstingspolitikerna en möjlighet att tänka nytt och verkligen få en sund konkurrens i vården: Inför på danskt sätt en hörselcheck.
I dag upphandlar landstingen var för sig eller i grupper hörapparater för en tidsperiod av cirka tre år. Det betyder att anbuden ska vara inne omkring 6-8 månader innan avtalet träder i kraft, samt att avtalen oftast förlängs med 6-12 månader. Det innebär att de apparater som finns vid slutet av en upphandlingsperiod är minst 4-5 år gamla.
En annan konsekvens är att patienten bara erbjuds ett begränsat sortiment och att man kan tvingas byta apparat, när den apparat man haft under alla år inte längre ingår i det upphandlade sortimentet.
Om patienten vill välja sin egen apparat på privat basis får man stå för hela kostnaden själv, såväl utprovning som apparat
Med ett system med hörselcheck skulle i stället alla som behöver hörapparat kunna få en check på ett belopp som landstinget fastställer, eller så utbetalar försäkringskassan med en viss periodicitet.
Den hörselskadade får sedan själv välja utprovare och hörapparat hos av landstinget fastställda auktoriserade utprovare. Eftersom audionomer idag är legitimerade skulle detta vara ett enkelt och tillräckligt krav. Man skulle med säkerhet få såväl större företag som ett antal privata företag med audionomer att starta lokalt.
Man måste bara se till att de med särskilda behov - barn och andra speciella grupper - får andra regler.
Vi är övertygade om att köerna skulle försvinna och patienterna bli mycket mer nöjda samtidigt som resurser frigjordes ur landstingets byråkrati och vården fick ägna sig åt problemöron.
Hur skulle vår värld sett ut om landstinget svarat för utprovning av glasögon? Ja, just det - köer, byråkrati och gammaldags bågar.
Bertil Allard
Åsa Moberg