Infria löftena till småföretagarna

Nedräkningen till valet 2010 har börjat. Regeringen har drygt 420 dagar på sig att införa den 25-procentiga regelförenklingen och andra åtgärder som underlättar för småföretagen. Det skriver CAMILLA LITTORIN, förbundssekreterare Företagarförbundet.

Inget för en småföretagare. Var fjärde småföretagare i Sverige tar ut max fem semesterdagar i år, enligt debattören. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix/2005

Inget för en småföretagare. Var fjärde småföretagare i Sverige tar ut max fem semesterdagar i år, enligt debattören. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix/2005

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-07-30 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När de flesta av oss har en välförtjänt semester och förhoppningsvis njuter i hängmattan är det bråda tider för Sveriges småföretagare. Det handlar inte bara om de företag som jobbar inom besöks- och turistnäringen. I vår årliga arbets- och semesterundersökning visar det sig att var fjärde småföretagarna tar max fem dagars semester.

Men trots att många småföretagare sliter hårt börjar de flesta nu se en ljusning i konjunkturen. Efter det senaste årets minskade orderingång har trenden vänt. I undersökningen anser en majoritet av småföretagarna att framtiden ser ljusare ut. Men det dröjer. Den riktiga konjunkturvändningen anser de flesta kommer under andra kvartalet 2010.

För att få Sverige och småföretagarna på fötter snabbt krävs det nu rejäla åtgärder från regeringen. Åtgärder som konkret förbättrar småföretagarnas vardag. Regeringen har nu drygt ett år på sig att infria löftena om en 25-procentig regelförenkling.

Många i undersökningen anser att ambitionen med regelförenklingar är bra. Men nästan 40 procent av småföretagarna ger underbetyg till satsningen. De efterlyser fler konkreta åtgärder som gör det enklare och dessutom mer lönsamt att vara företagare.

Många av Sveriges minsta företag bygger det lokala samhället - de får Sverige att fungera och växa. Dessutom är de Sveriges största arbetsgivare och sysselsätter i dag ungefär en miljon människor. I tider när storbolagen varslar är det småföretagen som står för en viktig del av tillväxten och inte minst jobben.

Högst upp på småföretagens önskelista är en generell sänkning av arbetsgivaravgiften. Med lägre kostnader för personal skulle flera småföretagare våga anställa. De skulle också kunna ha råd att anställa sommarvikarier. Då kommer fler unga in på arbetsmarknaden och slitna småföretagare får möjlighet att hämta nya krafter.

Småföretagarfrågorna lyste med sin frånvaro i Almedalen. Men när vi nu går in i ett valår är det många av Sveriges nästan 900 000 småföretagare som ser fram emot att alla regeringens löften till småföretagarna blir verklighet.

Nedräkningen har börjat - det är drygt 420 dagar kvar till valet.

Camilla Littorin

Läs mer om