För de ungdomar som lämnat gymnasieskolan i år är det svårt att finna ett jobb. Lågkonjunkturen slår hårt mot de som vill in på arbetsmarknaden. Men vad väntar när konjunkturen vänder? Efter regn kommer solsken, brukar det heta. Men här kan ordspråket komma att få fel. Det är en uppenbar risk att situationen snabbt byts till en torka på arbetskraft med rätt utbildning och då framför allt yrkesutbildning.
De närmaste åren kommer kompetens att mönstras ut från arbetsmarknaden när allt fler pensioneras. Samtidigt är gruppen tillträdande till gymnasieskolan kraftigt minskande, vilket vänder först 2015.
Utvecklingen är inte bara svensk. Trenden är densamma i hela Europa. I sin rapport Future Skill Needs pekar CEDEFOP, EU:s organ för yrkesutbildningen, på att detta faktum kommer att förstärkas. Ska man tro forskarna kommer de med yrkesutbildning bli en bristgrupp i hela Europa.
Ska vi klara de demografiska förändringarna och dess påverkan på arbetsmarknaden står vi inför ett antal utmaningar som OECD identifierat i en rapport om svensk yrkesutbildning. Ungdomsarbetslösheten är förhållandevis hög. Antalet 15-19-åringar minskar de kommande åren. Gymnasieskolan producerar inte i tillräckligt jobbfärdiga elever, vilket skapar problem på arbetsmarknaden.
Mer än hälften av alla yrkeslärare är över 50 år. Uppdelningen med en skolbaserad yrkesutbildning och en snabb föränderlig och teknikdriven arbetsplats gör det svårt att möta arbetsmarknadens krav. Arbetsmarknadens parter har ett begränsat inflytande på den gymnasiala yrkesutbildningen. Data på hur framgångsrik en utbildning är på arbetsmarknaden är en bristvara och om det fanns skulle eleverna har bättre underlag för sitt val av utbildning.
Utifrån rapportern presenterar OECD ett antal rekommendationer. En del av dessa finns med i vår regerings förslag till en ny gymnasieskola som just nu bereds av lagrådet. För att det ska bli verklighet måste riksdagen fatta beslut kring dessa under hösten.
Lågkonjunkturen påverkar givetvis takten i ovan nämnda förändring av arbetsmarknaden. Men oavsett takt så kvarstår faktum: Högre krav, färre människor och fler jobb är en ekvation som måste lösas. En utmaning för oss i Östergötland som kommer kräva mer av samverkan mellan skolor, myndigheter, företag och branschorganisationer.
Pontus Boström