Linnea Darell med flera beskriver i en debattartikel (Corren 7/4) hur den borgerliga alliansen i omsorgsnämnden liksom inom äldreområdet nu överger delar av sin upphandlingspolitik. En politik som inneburit att i stort alla verksamhetsområden ska upphandlas till lägsta pris.
Att man ändrar sig är bra. Mer fokus på kvalitet för den enskilde och mindre på kommunens kostnader är ett steg i rätt riktning. Därför tycker vi att en upphandlingsmodell där man konkurrerar med kvalitet kan vara värd att på försök pröva på delar av kommunens verksamhet.
Samtidigt kvarstår grundproblemet att fokus fortfarande ligger på driftsform och inte på verksamhetens innehåll. Den nya upphandlingsmodellen som nu sjösätts innebär att den grundtanke som tidigare funnits om en likvärdig vård överges. Boenden som är attraktiva att driva kommer att ha högre kvalitet än boenden som är oattraktiva. För den enskilde innebär det att det kommer uppstå skillnader i vård och stöd, som inte beror på vilket behov man har utan om man har tur att bo på ett boende som vårdföretag finner det angeläget att konkurrera om.
Darell med flera markerar i sin artikel personaltäthetens betydelse. Vi delar den uppfattningen.
Finns det personal i tillräcklig omfattning på våra brukares boenden finns det också utrymme att jobba med social gemenskap, fysisk aktivitet, arbetsledning och kompetensutveckling. När denna modell först prövades i äldrenämnden ställdes tuffa krav på personaltäthet. Det medförde att den kommunala utföraren vann upphandlingen. Därför gavs inför denna upphandling politiska direktiv med att kravet på personaltäthet skulle nedvärderas i upphandlingsunderlaget.
För alliansen är kanske personaltäthet viktigt, men viktigast är tydligen att den kommunala utföraren inte vinner för många upphandlingar.
Helena Balthammar vice ordförande omsorgsnämnden (s) Jakob Björneke Kommunalråd (s)