Klimatförändringen är vår tids största utmaning. För att möta den måste klimatperspektivet vägas in i alla strategiska beslut. Alla samhällssektorer måste ta ansvar i kampen mot klimatförändringarna - det gäller i både offentlig och privat sektor. Det är ett krav om vi ska klara utmaningen som ligger framför oss. En fullständig integrering av klimatperspektivet är en förutsättning för att stimulera utvecklingen av klimatvänlig teknik, stärka exporten och framväxten av nya gröna jobb.
Under min tid i EU-parlamentet har jag varit och beslutat om att minska EU:s utsläpp av växthusgaser med 20 procent. Jag slogs för att EU skulle ha ännu högre klimatambitioner. Det är nödvändigt för att stoppa klimatförändringarna och snabba på omställningen till ett hållbart samhälle. Men tyvärr hölls ambitionsnivån tillbaka av parlamentets högermajoritet, som alltför lätt vek sig för storföretagens kortsiktiga intressen.
Mycket återstår att göra i Europa. Att bara slå fast ett övergripande mål om minskade utsläpp räcker inte. Vi måste ställa krav på åtgärder och förbättringar för varje sektor och produkt som genererar växthusgasutsläpp. Sådana investeringar driver på utvecklingen av grön teknik, ger konsumenterna möjlighet att göra klimatsmarta val och skapar fler jobb. Sverige ska bli bäst på att erbjuda dessa klimatsmarta produkter på den internationella marknaden.
Jag vill fortsätta arbeta för att förbättra och stärka EU:s klimatpolitik. Fordon och motorer står för avsevärda delar av växthusgasutsläppen. För snöskotrar, motorer i fritidsbåtar, gräsklippare och tunga lastbilar finns inga eller otillräckliga utsläppskrav. Sverige och EU har hamnat på efterkälken och en lagstiftning om utsläppen av koldioxid även för dessa är ett måste.
Ett annat viktigt steg är att införa en gemensam koldioxidskatt i EU. Socialdemokraterna tog initiativ till att införa en svensk koldioxidskatt i början på 90-talet och det är en effektiv åtgärd för att minska utsläppen av växthusgaser och driva på utvecklingen av ny grön teknik.
I höst förhandlas också ett nytt internationellt klimatavtal i Köpenhamn. För EU gäller det att visa ledarskap; att visa sig villigt att gå före och minska utsläppen radikalt - samtidigt som man tillhandahåller stöd i form av klimatbistånd för att främja tekniköverföring.
Om jag blir omvald till Europaparlamentet vill jag fortsätta driva på för en progressiv klimatpolitik. Jag är övertygad om att fortsatta investeringar i utsläppsminskningar och teknikutveckling är bra både för konsumenten, för miljön och för jobben.
Åsa Westlund