Varje år får fler och fler linköpingsbor möjlighet att uppleva sin hundraårsdag. Vi är friskare och vi blir allt äldre. Det är en fantastisk utveckling och ett resultat medvetna satsningar på en välfärd för alla. Att utveckla äldreomsorgen i Linköping är en av framtidens stora utmaningar.
Dagen pensionärer är mer välutbildade än tidigare generationer. De är beresta, har erfarenheter och har kompetens från ett långt yrkesliv. Vi vill ta vara på detta på ett bättre sätt genom att inrätta en erfarenhetsdelegation tillsammans med näringslivet. Delegationen skall ha till uppgift att förändra attityden till äldre på arbetsmarknaden så att de äldres erfarenhet och kompetens bättre tas tillvara.
Alla ska kunna känna sig trygga inför den egna eller anhörigas ålderdom. Den enskilt viktigaste åtgärden för att höja kvaliteten inom äldreomsorgen är att satsa på personalen. Det är oacceptabelt att cirka 30 procent av personalen idag inte har yrkesutbildning för jobb i äldreomsorgen. Vi vill att alla medarbetare i Linköpings äldrevård ska få möjlighet att skaffa sig undersköterskans kompetens.
Omsorgen av äldre med utländsk bakgrund behöver förbättras. Andelen äldre med annat modersmål än svenska ökar och detta ställer nya krav. Det språk man lärde sig sist i livet är ofta det språk man glömmer först när man blir äldre. För att öka tryggheten för de äldre vill vi att språkkunnighet ska ses som en merit vid anställning inom äldreomsorgen.
Alla vill vi ha makt över våra liv. Sådant är självklart tidigare i livet, som att själv bestämma om man vill äta eller gå en promenad, är svårt att få gehör för när man behöver hjälp av hemtjänsten eller äldreomsorgen. Det vill vi socialdemokrater ändra på. Vi vill att de äldre i större utsträckning själva ska kunna bestämma vad hemtjänsttimmarna ska användas till. Ibland vill man ha hjälp att handla eller duscha, ibland vill man gå en promenad. För att möjliggöra inflytande över vilken mat som serveras vill vi att den i så stor utsträckning som möjligt tillagas där den ska ätas.
Bra kvalitet i äldrevården ska kunna kombineras med möjlighet att välja mellan olika alternativ, men olika insatser måste alltid samordnas med den äldres behov och önskemål i centrum. Vi tycker att en namngiven person ska vara ansvarig för den samordningen.
Boendet är grundläggande för den egna tryggheten och livskvaliteten. Många är oroade för hur boendet ska fungera när de blir äldre. Många äldre vill bo hemma så länge som möjligt, men långt ifrån alla. Därför vill vi skapa ett varierat utbud av bostäder för äldre i Linköping. Vi vill också ge äldre rätt till hjälp i hemmet utan biståndsprövning. Att få hjälp med enklare sysslor som att byta glödlampor eller sätta upp gardiner kan förhindra vanliga fall- och halkolyckor och bidra till all fler kan vara friska och bo hemma längre.
ANNA-LENA SÖRENSON, RIKSSTADSKANDIDAT (S)
KIM ÖHMAN, VICE ORDFÖRANDE I OMSORGSNÄMNDEN, (S)