Dagens val i Israel är ett vägskäl för vilken väg landet kommer att gå. Israelisk politik är komplicerad och fylld av motsägelser. Kriget i Gaza har skadat Israels trovärdighet. Respektlösheten mot FN och den humanitära rätten har även förfärat många Israelvänner.
Ofta sägs det att det är viktigt att försvara den enda demokratin i Mellanöstern. Det är relevant men ingen demokrati kan ta sig vilka friheter som helst. Krigföringen i Gaza med över 1 300 döda, varav många barn, och tusentals skadade är oacceptabel. Israel får inte bli ett undantag i folkrätten. Försvaret för demokrati är inte villkorslöst. Hamas har bedömts enligt helt andra kriterier trots att de är demokratiskt valda. Kritiken mot Hamas ska vara tydlig, men det internationella samfundets hanterande av rörelsen har varit kontraproduktiv. Bristen på dialog med alla parter har ökat stödet för extremism på båda sidor.
Kriget i Gaza har radikaliserat debatten och tonen i den israeliska valrörelsen. Opinionsundersökningar talar för en valseger för högern och Likudledaren Benjamin Netanyahu. Den sittande regeringen med Kadimas ledare, Tzipi Livni, och arbetarparitets ledare, Ehud Barak, ansvariga för kriget i Gaza, kämpar för att vara moderata krafter i valrörelsen. Samtidigt trummar Netanyahu ut en hårdför nationalism och kompromisslöshet mot palestinierna. Men vem av kandidaterna vill egentligen ha fred med palestinierna?
Om det ska bli fred och konflikten mellan palestinier och israeler ska lösas med en tvåstatslösning krävs ansvarstagande av alla parter. Men den starkaste i konflikten är Israel. Därför måste dagens vinnare som bildar regering välja fredens väg för det ligger i staten Israels eget intresse. Ockupationen av Västbanken, bosättningspolitiken och blockaden av Gaza måste upphöra. Israels nya regering måste visa att man verkligen vill ha en freds process värd namnet. Det avgörande kommer att bli vilken relation den nya regeringen får med Barak Obamas administration och vilket tryck USA sätter på Israel.
Sverige borde parallellt med detta aktivt arbeta för en internationell FN-fredskonferens om Mellanöstern under Sveriges ordförandeskap i EU.
Det Israeliska valets hårdföra retorik till trots, dagens vinnare måste med omvärldens hjälp visa ledarskap och våga sluta fred med fienden - det ligger inte bara i Israels intresse utan hela världens.
Aleksander Gabelic