Jag reserverade mig

Elitidrottsmän är en för liten målgrupp för att rättfärdiga råttornas lidande, skriver Inger Gruffman Gejel, ledamot Linköpings djurförsöksetiska nämnd, i en replik.

Linköping2009-07-24 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu pågår ett djurförsök på Hälsouniversitetet i Linköping där råttor hängs upp i svansen. De hängs så att baktassarna hela tiden hålls ovan burgolvet. Djuren hänger på detta sätt i två veckor varefter de dödas. Försöken har godkänts av Linköpings djurförsöksetiska nämnd.

Prövningen i de djurförsöksetiska nämnderna är etisk. Det innebär att djurskyddet ska sättas i centrum. Djurskyddslagen § 19 stadgar att djurförsök får äga rum endast om djuren inte utsätts för större lidande än vad som är absolut nödvändigt. Enligt djurskyddslagen får djur inte hållas bundna på ett för djuren plågsamt sätt eller så att de inte kan få behövlig rörelsefrihet eller vila.

Lennart Berggren förklarar varför han godkände försöken (Corren 2/7). Jag har reserverat mig mot att ansökningarna blivit godkända av följande skäl:

- Djuren förvaras hängande i mycket små burar (30x30x30)

- Djuren får röda tårar runt ögon och nos, vilket är tecken på lidande

- Förhöjda kortisonnivåer (tecken på stress)

- De kan inte äta eller dricka normalt

- Inte röra sig normalt

- Inte putsa pälsen normalt

- Inte sköta hygienen normalt

- Inte sova normalt

Jag anser också att målgruppen, idrottsmän på elitnivå, är för liten för att rättfärdiga lidandet som djuren utsätts för.

Inger Gruffman Gejel

Läs mer om