Jämställdhet är avgörande

Om Östergötland ska kunna konkurrera med andra storstadsregioner måste män och kvinnor erbjudas samma utvecklingsmöjligheter, skriver JAN OWE-LARSSON, styrelseordförande i Regionförbundet Östsam.

Östsam kan skapa bättre möjligheter för kvinnor att dra nytta av landets fjärde största arbetsmarknadsregion, menar artikelförfattaren.

Östsam kan skapa bättre möjligheter för kvinnor att dra nytta av landets fjärde största arbetsmarknadsregion, menar artikelförfattaren.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2009-03-06 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regionförbundet Östsam har som mål att verka för en hållbar ekonomisk, social, ekologisk och kulturell utveckling av Östgötaregionen. En ökad jämställdhet mellan kvinnor och män kommer att vara en av nyckelfrågorna om Östergötland som Fjärde storstadsregionen ska kunna ta upp konkurrensen med de tre övriga storstadsregionerna i landet.

Östergötland, liksom Sverige i övrigt, erbjuder inte män och kvinnor lika möjligheter att forma sina liv. I regionen ser vi det bland annat i form av att kvinnor har lägre sysselsättningsgrad än män och lägre inkomster än män för likvärdigt arbete. Kvinnor har också betydligt högre ohälsotal än män. Dessutom begränsas kvinnor ofta i sina yrkeskarriärer av att de inte kan utnyttja den stora arbetsmarknad som Östergötland kan erbjuda när de fortfarande förväntas ta ett större ansvar i hemmet.

Ett viktigt område som Regionförbundet arbetar med är att bryta de könsbundna valen av utbildning, som är en viktig orsak till att kvinnor och män har olika villkor på arbetsmarknaden. Vi har genomfört en rad riktade insatser för att bryta detta mönster. Vi ser gärna att flickor i högre grad väljer teknikutbildningar och pojkar vård- och omsorgsutbildningar. Under året planeras en särskild satsning för att utveckla och förändra studie- och yrkesvägledningen i regionen. Syftet är att utveckla ett mer medvetet arbetssätt som minskar begränsningarna i flickors och pojkars utbildnings- och yrkesval.

Regionförbundet kan inte ändra arbetsfördelningen i hemmen. Men vi har stora möjligheter att skapa bättre förutsättningar för att både män och kvinnor ska kunna utnyttja de möjligheter som ligger i att Östergötland kan erbjuda landets fjärde största arbetsmarknadsområde. En utbyggd kollektivtrafik av hög kvalitet är en avgörande faktor. Kvinnors möjligheter att ta del av en större arbetsmarknad är ofta beroende av en väl fungerande kollektivtrafik. Därför kommer det under de närmaste åren att göras stora ansträngningar för att bygga ut och förbättra kvaliteten i kollektivtrafiken. De stora trafikstråken som sammanbinder omkringliggande kommuners centralorter med Linköping och Norrköping kommer att ges särskild prioritet.

För att de olika villkoren för kvinnor och män inte ska vara en blind fläck i regionförbundets arbete har vi påbörjat ett jämställdhetsintegrerat arbetssätt. Det betyder att de olika insatser som regionförbundet gör inom olika verksamhetsområden ska utgå från en klar analys av hur rådande skillnader och förutsättningar är för kvinnor respektive män. Vi har insett att om Östergötland ska kunna konkurrera med de tre storstadsregionerna och utvecklas till ett av landets ledande tillväxtområden så förutsätter det att både kvinnor och män kan erbjudas bästa möjliga utvecklingsförutsättningar.

Jan Owe-Larsson

Läs mer om