Jobbavdrag med god effekt

Regeringens jobbskapande politik ger våra kommuner och vårt län en rejäl vitamininjektion. Det skriver fyra ledande moderata politiker i Östergötland.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2007-02-28 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla som arbetar har nu fått sina första löner sedan jobb-avdraget trädde i kraft den 1 januari 2007. Det var lönebesked som säkerligen blev en positiv överraskning för många.

För Linköpings del innebär jobbavdraget att kommunens invånare får en sammanlagd skattesänkning på 586 miljoner kronor under 2007 jämfört med 2006. Minskas detta med höjda avgifter och slopade reduktioner för a-kassa blir nettot ändå slående positivt; 370 miljoner kronor för kommuninnevånarna att dela på. Och detta med en profil som gynnar just dem som har små- och medelstora inkomster från sitt arbete, allt enligt oberoende faktauppgifter framtagna av riksdagens utredningstjänst.

För Motala kommun är motsvarande siffra 100 miljoner kronor och för Mjölby 63 miljoner. För hela Östergötlands räkning blir nettovinsten 1 050 miljoner, alltså över en miljard kronor som under året kommer att fördelas över den arbetande befolkningen i vårt län.

Viktigt att notera är att jobbavdraget, som ger detta plus i allas lönebesked, även gäller dem som bedriver aktiv näringsverksamhet. Det innebär att alla egenföretagare i länet får mer i plånboken.

Detta är positivt för hela vårt län, eftersom ökat företagande gynnar såväl sysselsättningen som tillväxten. Sysselsättningsökningen ger också mer i plånboken till allt fler, och en ökad tillväxt ger mer skatteintäkter till oss alla att dela på utan att drabba enskilda.

Vi är övertygade om att denna positiva spiral av regeringens jobbskapande politik ger våra kommuner och vårt län en rejäl vitamininjektion, som gör att vi kommer att stå oss bättre i den allt ökande konkurrensen från såväl andra regioner i vårt land som från utlandet.

Östergötland har därmed större potential än tidigare, även om vi på sikt skulle råka in i en ny lågkonjunktur.

Men det viktigaste med dessa reformer på arbetsmarknaden är att människor i så stor utsträckning som möjligt skall få bestämma själva över sina intjänade pengar. Därmed ökar också oberoendet av att tvingas lita till staten och politikers välvilja.

Men det går inte bra för alla människor, arbetslösheten och därmed utanförskapet är fortfarande alldeles för hög. Riksdagen har under hösten 2006 fattat ett antal beslut för att öka sysselsättningen. Jobbavdraget är en del i detta reformarbete. Men mycket mer av arbetsskapande åtgärder kommer att beslutas om under 2007 och resten av mandatperioden.

Ambitionen är att låginkomsthushåll vid slutet av mandatperioden skall ha fått minst tusen kronor mer i månaden efter skatt. Då är andra avgifts- och skatteförändringar inräknade. Socialdemokraternas misslyckade experiment med höga skatter på låga inkomster har äntligen ersatts med en politik där det istället lönar sig mer att jobba.

Det är inte en dag för tidigt.

Finn Bengtsson

Riksdagsledamot från Östergötland

Paul Lindvall

Kommunstyrelseordförande i Linköping

Eva Isaksson Ribers

Kommunstyrelseordförande i Motala

Monica Gideskog

Kommunstyrelseordförande i Mjölby

Läs mer om