Jubla inte över Björklund

Att elever tidigt stämplas som bra eller dåliga blir ofta till självuppfyllande profetior. Det skriver ANDREAS FEJES (s), ledamot i barn- och ungdomsnämnden i Linköping.

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2007-02-08 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Istället för att tala om barns och ungdomars nyfikenhet att lära, och hur vi skall kunna uppmuntra denna nyfikenhet, talar den före detta militären och nuvarande skolministern Jan Björklund om att klassificera, stämpla och sortera elever allt tidigare i ålder.

Istället för att tala om på vilka sätt vi tillsammans med elever kan skapa ordningsregler i skolan, talar Björklund om att sätta en rad disciplinerande instrument i lärarnas händer för att forma de elever som inte faller in i leden.

Istället för att intressera sig för elevers lärande och utveckling till att bli demokratiska medborgare, intresserar sig Björklund för kunskapskontroll och disciplinering.

Linnéa Darell (fp) jublar, överlycklig över sorterings- och disciplineringspolitiken, på Correns debattsida den 6 februari.

Att en elev i första klass skall stämplas som bra eller dålig i ett tydligt betyg, eller betygsliknande omdöme, är folkpartiets och högeralliansens metod för att skapa en god skola, tillsammans med andra former av disciplinering och kontroll. Detta trots att vi vet att stämpling i kategorier som bra och dålig ofta blir självuppfyllande profetior.

Som socialdemokrat kan jag aldrig acceptera sådan fokus på kontrollåtgärder. Ordning i skolan är en viktig förutsättning för lärande. Men frågan är om vi på bästa sätt når dit genom disciplinering och sortering - eller om vi når dit genom dialog, tydliga individuella utvecklingsplaner och ömsesidig respekt?

Andreas Fejes

Läs mer om