Vi använder allt mer energi i dagens samhälle och den stora frågan är: varifrån ska vi få all energi? Elen ska vara miljövänlig men samtidigt någorlunda billig. Utvinningsprocessen ska inte bidra till ännu mer koldioxidutsläpp. Alternativ som kol, olja och gas är därför helt uteslutna. Många tycker att vi ska satsa på förnyelsebar energi. Självklart ska vi göra det, men vi måste vara realistiska. Vi måste ha en energikälla som är pålitlig och som fungerar när det inte blåser eller när solen inte lyser. Vattenkraftverken förstör älvarna och förstör djurlivet, så det är inte direkt det miljövänligaste alternativet och de går ändå inte att bygga ut mer än i dag.
Det vi borde satsa på och bygga ut är kärnkraften. De svenska kärnkraftverken är idag så pass gamla och omoderna att de om 15 år skulle behöva stängas ner. Då kan vi inte bemöta industriernas och konsumenternas behov av energi. Det som skulle hända då är att företagen flyttar utomlands, eller att vi börjar importera rysk gas eller tysk kolkraft. Vindkraften som det hävdas är så bra fungerar endast när det blåser och det krävs ca 500 stycken vindkraftverk för att ersätta Sveriges minsta kärnreaktor. Beräknat på alla kostnader är vindkraften även 73 procent dyrare än kärnkraften.
Moderna kärnkraftverk är byggda som ett enda stort skydd och de tål att ett jetplan skulle krascha in i dem. Det finns ett flertal säkerhetssystem som förebygger olyckor.
Jag vill även slå hål på uppfattningen att uranet kommer ta slut. Det dröjer cirka 40 år. Då kommer vi förmodligen att ha lyckats framställa en bättre förnyelsebar energikälla.
Hampus Sjöblom, Moderata Ungdomsförbundet