Kärnkraft hjälper inte pappersindustrin

Effektivisering i form av energisnåla maskiner är rätt väg att gå, inte nyinvestering i kärnkraft, skriver GÖRAN BRYNTSE, Teknologie doktor i pappersteknik.

Linköping2009-02-09 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kenneth Eriksson, SCA, förordar (Corren 30/1) att Sverige ska bygga mer kärnkraft. Det hjälper dock inte pappersindustrin. Bättre är att satsa på effektiv energianvändning och vindkraft.

Enligt Keystone Institute i USA är produktionskostnaden för ny kärnkraft minst 1 krona per kilowattimme. Ny vindkraft kostar cirka hälften och energieffektivisering i pappersindustrin kostar cirka 10 öre/kWh enligt det så kallade PFE-programmet. Vid 2008 års European Energy Efficiency Conference redovisade jag möjligheter att spara in cirka en tredjedel, 7 TWh, av svensk pappersindustris elförbrukning 2007. Det handlar bland annat om energisnåla pumpar, fläktar och motorer samt energisnål framställning av mekanisk massa. Energieffektivisering är faktiskt det enda säkra sättet för pappersindustrin att sänka elkostnaderna. 2008 har visat att elöverskott inte sänker elpriserna.

Finland satsar på ny kärnkraft, men det hjälper inte finsk pappersindustri. Finland har under 2008 lagt ned fem gånger så mycket elkrävande tryckpappersproduktion som Sverige; 1,25 Mton årsproduktion jämfört med 0,25 i Sverige

Det är en myt att kärnkraft är koldioxidfri. Då bortses bland annat från kärnkraftens livscykel med uranbrytning och anrikning. Livscykelanalyser tyder på att cirka en tiondel av Sveriges koldioxidutsläpp kan härledas till kärnkraftsproduktionen. Dessutom vräker de svenska kärnkraftverken ut enorma 130 miljarder kilowattimmar i havet varje år, något som också bidrar till klimatets uppvärmning.

Svensk pappersindustri kan i framtiden bli helt självförsörjande på el. Iggesunds bruk torde bli det första större bruket i Sverige som kommer att kunna bli helt klimatneutralt - inom tio år enligt planerna.

Göran Bryntse

Läs mer om