Kärnkraften behövs i det svenska energisystemet

I dag röstar Riksdagen om huruvida ny kärnkraft ska få ersätta äldre kärnkraft när den avvecklas. För vår region, med många stora elberoende företag, är det av största vikt att detta beslut blir till förmån för ny kärnkraft, skriver företrädare för Östsvenska Handelskammaren.

Kärnkraft behövs även i framtiden, inte minst är industrier i Östergötland är beroende av konkurrenskraftiga elpriser, menar debattörerna. Foto: Robert Henriksson, Scanpix

Kärnkraft behövs även i framtiden, inte minst är industrier i Östergötland är beroende av konkurrenskraftiga elpriser, menar debattörerna. Foto: Robert Henriksson, Scanpix

Foto: Fotograf saknas!

Linköping2010-06-17 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svensk elförsörjning präglas i dag av vattenkraft och kärnkraft som ger en stabil, konkurrenskraftig produktion utan utsläpp av växthusgaser. I vår region - Gotland, Sörmland och Östergötland - finns många företag som behöver stora mängder elenergi till konkurrenskraftiga priser för att överleva och utvecklas.

Det är positivt att elproduktion från vindkraft och biobränsle byggs ut. Men dessa kan aldrig helt ersätta basproduktionen från vatten- och kärnkraft eftersom ett stabilt elsystem förutsätter att produktion och konsumtion alltid är i balans. Pappers- och stålindustrier måste kunna producera även när det är vindstilla.

En större satsning på vindkraft kräver en alternativ elproduktion som omedelbart kan anpassas upp eller ned när det inte blåser. Här är vatten- och kärnkraft ett helt nödvändigt inslag. Vattenkraften i Sverige kan dock inte i någon större utsträckning ökas så länge de orörda älvarna är skyddade enligt lag.

Ett beslut att inte ersätta gammal kärnkraft med ny innebär att den nödvändiga reglerkapaciteten måste komma från olja, gas eller koleldade kraftverk. Detta är ett dyrt alternativ som dessutom bidrar till växthusgaser på utsläppsnivåer långt över de vi åtagit oss att hålla inom EU.

Kritik har framförts - är inte kärnkraft dyrt och kräver subventioner för att vara konkurrenskraftig? Vi anser att varje produktionsslag måste vara konkurrenskraftig i relation till alternativen. Vid en konkurrensneutral jämförelse är vi övertygade om att kärnkraften är ett av de mest kostnadseffektiva alternativen för svensk elförsörjning. Att det pågående kärnkraftsverksbygget i Finland dras med kostnadsöverskridningar och förseningar är beklagligt men förklarligt. Kärnkraftverket är helt nytt i sin generation och erfarenheterna från detta första uppförande kommer sannolikt framtida liknande projekt till godo. Detta har redan visats sig vid det systerkraftverk som uppförts i Frankrike.

Östsvenska Handelskammaren kräver ett ja från Riksdagen till att ersätta gammal kärnkraft med ny. Då kan vår industri även i fortsättningen få el till konkurrenskraftiga priser, vilket ökar möjligheten att vi får behålla industrierna inom landet.

Kärnkraft är säkerligen inte den slutgiltiga lösningen för Sveriges elbehov, men den behövs under överskådlig framtid.

Bengt Assarsson, näringspolitiskt ansvarig vid Östsvenska Handelskammaren och tidigare vd för Alstom

Björn Eriksson, näringspolitiskt ansvarig vid Östsvenska Handelskammaren och f.d. landshövding i Östergötland

Jonas Sjöblom, vd Östsvenska Handelskammaren

Läs mer om