Stora skogsbränder och en veteskörd, torkar bort i Ryssland, och översvämningar har drabbat Pakistan. Om utsläppen av växthusgaser inte minskas mycket och snabbt kommer sådana katastrofer bli allt vanligare. Även Sverige kommer att drabbas. Valets viktigaste fråga är därför att hejda klimatförändringarna.
Miljöpartiets klimatpolitik följer klimatforskarnas rekommendationer. Vi vill att utsläppen av växthusgaser i EU ska minska med 40 procent till 2020 och att EU ska bidra med åtgärder i fattiga länder som ger lika stora minskningar. Men är det ett realistiskt mål?
Ja, det är det. I boken Plan B 4.0 visar Lester Brown, hedersdoktor vid 24 universitet och chef för Earth Policy Institute, hur vi kan lyckas med känd teknik och bättre organisation av samhället. Brown ger många exempel på enkla saker vi kan göra genast som att ersätta glödlampor med lysdiodslampor som drar en tiondel så mycket el. Ett annat är elhybrid bilar, som sparar mycket bensin. Smartare samhällsplanering minskar behovet av transporter. I och mellan städer är kollektivtrafik energieffektiv. I Frankrike ska nästan all infrastrukturinvestering gå till järnväg istället för nya motorvägar. Så kan det bli även i Sverige.
Vi rödgröna vill investera dubbelt så mycket som alliansen på kollektivtrafik de kommande tio åren. Vindkraft kan alstra 25 gånger mer el än i dag än år 2020 och solceller 100 gånger mer, allt i ett globalt perspektiv. Här har Sverige mycket att göra för att komma i kapp mer framåt nationer som Danmark, som får en femtedel av sin el från vinden. Vi vill på olika sätt stimulera svensk vindkraftsproduktion till dansk eller tysk nivå.
Grön skatteväxling, att sänka kostnaden för att anställa människor och höja energi- och miljöskatter, är ett verksamt styrmedel att nå två goda mål samtidigt. I Tyskland har grön skatteväxling medverkat till att 140 000 personer arbetar i vindkraftsindustrin. En kraftfull skatteväxling behövs även i Sverige, där över 400 000 är arbetslösa. Detta är några exempel på vad vi kan göra, om vi bara bestämmer oss för det.
Vi har inte tid att vänta in dem som inte vill göra något eller för lite. Att bidra till lösningar på klimatfrågan är betydligt viktigare än att oroa sig för det militära försvaret, som moderaten Hans Zettby i Corren 10/8 eller att oroa sig för höjda miljökrav som centerpartisten Staffan Danielsson 4/8. En grön omställning med stora investeringar i förnybar energiproduktion, energieffektivisering och klimatvänlig infrastruktur behövs nu, innan det är för sent. Ska jorden förbli en bra planet att bo på måste vi fatta kloka och kraftfulla beslut redan i höstens val!
ULF FLODIN, RIKSDAGSKANDIDAT FÖR MILJÖPARTIET I ÖSTERGÖTLAND