Kollektivism är samhällets gift

Foto:

Linköping2006-11-08 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idag är det 68 år sedan Kristallnatten ägde rum i Nazityskland. Tankarna går givetvis till alla de människor som förtrycktes och mördades under Hitlers terrorvälde. Vi får aldrig glömma vad nazismen åstadkom under 1930- och 40-talen. Men ännu viktigare, vi får aldrig glömma vilka idéer som låg till grund för detta.

Idag anordnar bland andra Ung vänster en manifestation med anledning av Kristallnatten. Inbjudan att deltaga skickades ut till samtliga riksdagspartiernas ungdomsförbund.

Vi, Moderata ungdomsförbundet och Kristdemokratiska ungdomsförbundet, har valt att inte delta. Denna artikel avser att förklara varför.

"Detta vackra tvillingpar", så benämnde högerledaren Gösta Bagge kommunisterna och nazisterna under andra världskriget.

Vi kan endast konstatera att Bagge har rätt. Vi vill bekämpa de idéer som lade grund till Förintelsen.

Dessa idéer stavas kollektivism. Kollektivismen sätter kollektiva grupper i motsättning mot varandra och hävdar sedan att ett krig skall utkämpas dem emellan. Sedan spelar det mindre roll om kollektiven grundas på etnicitet som i Nazityskland, klass som i Kambodja eller kön som i vissa vänstergrupperingars retorik.

Det är samma idévärld. Den idévärld som till viss del fortfarande existerar i Ung vänster.

Kollektivismen - oavsett om den stavas Ung vänster eller NSDAP - är och förblir ett samhällets gift.

KDU sätter samhällsgemenskapen i centrum och avvisar bestämt tankar på inbyggda konflikter i samhället. Muf vill befria individerna och avvisar därigenom alla tankar på kollektivisering av landets medborgare.

Med våra olika ideologiska utgångspunkter har vi nått samma slutsats. Lika lite som vi vill tåga med nazister mot kommunister, vill vi tåga med kommunister mot nazister.

När ni ikväll tänder ett ljus för nazismens offer, ägna då en tanke till de idéer som gjorde att Förintelsen kunde ske. Låt aldrig kollektivism växa sig stark!

Dag Elfström

Lars Hindrum

Läs mer om